De Franse presidentskandidaten Emmanuel Macron en Marine Le Pen hebben elkaar woensdag harde verwijten gemaakt in het laatste en enige een-op-een-debat. De confrontatie tussen de twee politici ging vooral over de nationale veiligheid en de Europese Unie.

De Franse televisiekijker vond Macron overtuigender dan Le Pen in het verhitte debat. Uit een poll uitgevoerd door Elabe in opdracht van BFM TV, het Franse televisiestation dat het debat uitzond, bleek dat 63 procent van de ondervraagden Macron als winnaar koos. 

De discussie was hard en de debatleiders moesten geregeld ingrijpen. Er werd heen en weer met strenge vinger naar elkaar gewezen. 

De rechts-populistische Le Pen beschuldigde haar sociaal-liberale opponent achterover te leunen inzake de bestrijding van moslimterrorisme.

"Je hebt totaal geen plan, maar bent lankmoedig als het gaat om islamitisch fundamentalisme", haalde Le Pen uit. Ze zette haar rivaal, in de peilingen de favoriet, weg als een watje op het gebied van de openbare veiligheid. "Je bent aan het wachten op een terroristische aanslag."

Macron (39) reageerde met de opmerking dat terrorisme zijn belangrijkste aandachtspunt is als hij wordt gekozen. "Wat jij voorstelt is geleuter", zei hij verwijzend naar haar belofte de Franse grenzen te sluiten. Macron stelde dat onder een eventueel bewind van Le Pen het land wegloopt van de globalisering, terwijl die dan door andere landen wordt opgelost. Juist meer samenwerking tussen EU-lidstaten is de oplossing om terrorisme te bestrijden, aldus Macron.

De En Marche!-frontman ontkende de bewering van Le Pen dat hij banden heeft met radicale moslims. "Je verspreidt leugens", zei hij. Op zijn beurt betichtte hij de frontvrouw van het Front National de "kiem te leggen voor een burgeroorlog". "Terroristen houden van je. Le Pen is in de val van 'haat' getrapt."

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?

Europese Unie

Ook de Europese Unie was een verhit onderwerp voor de twee tegenpolen. Le Pen herhaalde een referendum te willen instellen over een eventuele 'frexit'; een vertrek van Frankrijk uit de EU. Le Pen wil grenscontroles herinvoeren en van de Verdragen van Schengen af. "Mensen weten niet eens de namen van de EU-commissieleden." De politica wil af van de euro en terug naar de franc.

Macron wil enkel een drastische hervorming van de Europese Unie. Zo is hij voor meer handelsovereenkomsten zoals Ceta, het verdrag tussen de EU en Canada.

'Hollande Junior'

In de woordenwisseling pestte Le Pen haar opponent met zijn verleden als bankier en minister van Economische Zaken. Ze schilderde hem af als verlengstuk van de vertrekkende, impopulaire socialistische regering en als boegbeeld van onstuitbare globalisering. "We noemen je nu Hollande Junior, dat is je bijnaam."

Macron sloeg terug door te zeggen dat Le Pen vooral onzin uitkraamt en dat haar retoriek geen inhoud heeft. Hij viel haar ook aan op het punt van werkgelegenheid. "Jouw strategie is domweg een hoop leugens verspreiden en alleen te vermelden wat er niet deugt in dit land." Macron beloofde liberale hervorming om de Franse economie aan te jagen.

Het televisiedebat had plaats voor de beslissende verkiezingsronde aankomende zondag. Dan bepaalt Frankrijk wie de opvolger wordt van de huidige president Hollande. De schatting was dat 20 miljoen Fransen het debat van 2,5 uur live volgden. Het electoraat dat zondag naar de stembus mag telt 47 miljoen mensen.