Bij een 1 mei-betoging in het centrum van Parijs is het tot een confrontatie gekomen tussen demonstranten en de Franse ME. De politie werd bekogeld met rookbommen en molotovcocktails. Er zijn zeker zeven gewonden gevallen, onder wie vier agenten. 

De demonstranten stonden in de buurt van de Place de la Bastille in Parijs tegenover de oproerpolitie. De politie probeerde de grote groep demonstranten weg te houden van het plein, en zette daarbij waterkanonnen en traangas in.

Betogers reageerden door het gooien van onder meer benzinebommen. Bij het gooien daarvan raakten drie demonstranten gewond, meldt het Franse persbureau AFP. 

Volgens verschillende berichten zijn ten minste vier agenten slachtoffer geworden van de bommen. Eén agent moest met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis. 

Politie bekogeld met molotovcocktails bij 1 mei-protest in Parijs
Politie bekogeld met molotovcocktails bij 1 mei-protest in Parijs

Marine Le Pen

De betogers hebben de Dag van de Arbeid aangegrepen als protest tegen Front National, de partij van presidentskandidaat Marine Le Pen. Zondag is de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, die gaat tussen de rechtse Le Pen en de sociaal-liberaal Emmanuel Macron

Le Pen toonde in een tweet haar medeleven met de gewonde politieagenten. Ze stelde dat dit "het gevolg is van het gedrag wat we niet langer moeten tolereren in Frankrijk". 

Verkiezingsstrijd 

Ook in andere grote steden in Frankrijk, zoals Marseille, waren demonstraties tegen Le Pen. Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken waren door heel het land 142.000 mensen op de been om te protesteren. 

In 2002 was de vader van Le Pen, Jean-Marie Le Pen, ook in een verkiezingsstrijd verwikkeld om het Franse presidentschap. Hij verloor toen in de tweede ronde van de conservatieve Jacques Chirac.

Destijds waren er op 1 mei hevige protesten tegen Le Pen, de oprichter van Front National.