De sociaal-liberale favoriet bij de Franse presidentsverkiezingen, Emmanuel Macron, vindt dat de Europese Unie (EU) drastisch moet hervormen. 

Zo niet, dan moet Frankrijk rekening houden met het vooruitzicht van een 'Frexit', het verlaten van de EU, vertelt de pro-EU-kandidaat maandag tegen BBC.

Macron zegt dat hij nog steeds vindt dat de EU belangrijk is voor Frankrijk. "Maar tegelijkertijd moeten we naar onze mensen luisteren die extreem boos zijn, en vinden dat de EU in deze staat niet meer houdbaar is." De presidentskandidaat zegt bovendien dat het "verraad" zou zijn als hij de EU in de huidige staat als president zou laten functioneren. 

Franse kiezers gaan zondag naar de stembus om te bepalen of Macron of zijn rivaal Marine Le Pen van het rechtse Front National de nieuwe president van Frankrijk wordt.

Le Pen

Le Pen heeft voortdurend ingezet op een anti-EU-gevoel en beloofde een referendum te houden over het EU-lidmaatschap van Frankrijk als ze zondag wint. Zij krijgt vooral steun uit landelijke en vroegere industriële gebieden met haar beloften weer grenscontroles in te voeren en immigratie sterk terug te dringen.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?