Marine Le Pen heeft zich vrijdag voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen rechtstreeks tot de kiezers van de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon gericht, die na de eerste ronde is afgevallen.

In een boodschap op Twitter riep de presidentskandidate van het rechtse Front National op een ''dam tegen Macron'' op te werpen. ''Laten wij de ruzies en onenigheden aan de kant schuiven. Wij kunnen de handvatten van Frankrijk niet aan Emmanuel Macron overlaten'', de centrumpoliticus achter wie Le Pen in de eerste ronde als tweede eindigde.

Le Pen en Mélenchon behaalden in de eerste ronde samen 40 procent van de stemmen met campagnes die inspeelden op frustraties over de gangbare politiek. Zij staan sceptisch tegenover de Europese Unie, en vijandig tegenover vrijhandel en globalisering. Over immigratie en sociale kwesties denken zij echter anders.

Mélenchon heeft nog niet gezegd welke van de twee overgebleven kandidaten zijn voorkeur heeft. Zijn woordvoerder zei echter dat ''geen enkele stem naar het Front National mag gaan''.

Mélenchon 

Mélenchon liet vrijdag weten dat hij geen stemadvies geeft voor de tweede ronde. ''Ik ga stemmen, maar ik ga jullie niet vertellen op wie'', zei hij in een boodschap op YouTube. ''Jullie hebben mij niet nodig om te weten wat je gaat doen. Ik ben geen goeroe, geen gids.''

Eerder zei Mélenchons woordvoerder dat ''geen enkele stem naar het Front National mag gaan''.

Volgens een peiling van het bureau Odoxa wint Macron de tweede ronde, op zondag 7 mei, vermoedelijk met rond de 60 procent van de stemmen, tegen Le Pen ongeveer 40 procent. Van de aanhangers van Mélenchon zou 40 procent zondag op Macron stemmen en 19 procent op Le Pen. De rest zou zich van stemming onthouden.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?