De Franse president François Hollande heeft woensdag zijn ministers opgeroepen te stemmen op de onafhankelijke presidentskandidaat Emmanuel Macron.

Hollande drong er bij zijn ministers op aan "zich volledig in te zetten in de verkiezingscampagne om te zorgen dat Marine le Pen de laagst mogelijke score haalt'', zei de woordvoerder van de president. Nadat Hollande eerder al de kiezer aanspoorde in de tweede stemronde op Macron te stemmen, kreeg woensdag iedere bewindsman het verzoek ,"zich volledig te mobiliseren''.

Hollande's eigen partij, de linkse Parti Socialiste, behaalde in de eerste verkiezingsronde een groot verlies. Ook de andere gevestigde partij, van de conservatieve republikeinen, werd buitenspel gezet. Kandidaat François Fillon deed na zijn verlies zelfs een stap terug.

Veel andere presidentskandidaten schaarden zich direct na de eerste stemronde achter Macron. 

Verantwoordelijke keuze

Ook de Franse oud-president Nicolas Sarkozy kondigde woensdag aan te gaan stemmen voor Macron. In een verklaring op sociale media liet hij weten dat zich na een politieke aardverschuiving had voorgedaan. Voor hem is de keuze nu duidelijk: een regering onder Le Pen zou desastreuze gevolgen hebben voor de Fransen. De stem op Macron noemt hij daarom "de verantwoordelijke keuze", al onderschrijft hij niet het volledige programma van de kandidaat.

De Fransen gaan op 7 mei opnieuw naar de stembus om een president te kiezen. Daarna volgen in juni nog parlementsverkiezingen.

Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?
134
Macron en Le Pen: Wie zijn deze Franse presidentskandidaten?