Marine Le Pen heeft maandagavond per direct haar voorzitterschap van het Front National (FN) neergelegd. Ze blijft wel de presidentskandidaat voor de nationalistische partij. 

Le Pen deed de aankondiging tijdens een interview met televisiezender France 2, schrijft Le Monde

"Ik denk dat we een beslissend moment naderen. Ik heb altijd gevonden dat de president de president van alle Fransen is en alle Fransen samen moet brengen", zei ze voordat ze aankondigde op te stappen als partijvoorzitter van het FN.

"Vanavond ben ik de kandidaat van het FN die er naar verlangt alle Fransen te verenigen in een gezamenlijk project", aldus Le Pen. "Ik zal boven partijbelangen staan."

Le Pen nam het leiderschap over het FN in 2011 over van haar vader, de controversiële Jean-Marie Le Pen. Onder haar voorzitterschap wist de partij significante overwinningen te behalen tijdens regionale verkiezingen. 

Le Pen legt voorzitterschap Front National neer in televisie-interview
Le Pen legt voorzitterschap Front National neer in televisie-interview

Presidentsverkiezingen

Tijdens de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen, afgelopen zondag, wist Le Pen 7,6 miljoen stemmen te verwerven. Dat is het beste resultaat voor een FN-kandidaat ooit.

Op 7 mei neemt Le Pen het in de tweede ronde van de verkiezingen op tegen de centrist Emmanuel Macron en zijn politieke beweging En Marche! Volgens peilingen en commentatoren zal Macron die strijd met gemak winnen.

Het Front National wil onder andere immigratie beperken, de Franse economie aanjagen met protectionistische maatregelen en het land uit de Europese Unie laten vertrekken, tenzij de EU drastisch wordt hervormd.