Rond 17.00 uur uur heeft 69,42 procent van de kiesgerechtigde Fransen gestemd voor een nieuwe president. Dat blijkt uit cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dat is iets lager dan bij de vorige verkiezingen in 2012, toen de opkomst op dat moment van de dag op 70,59 procent lag. In 2007 was dat 73,87 procent en in 2002 58,45 procent.

Veel presidentskandidaten, de huidige president François Hollande en andere Franse prominenten hadden voor het middaguur hun stem al uitgebracht.

Zondag wordt de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk gehouden. De Fransen kunnen kiezen uit elf kandidaten.

Ruim 66.000 stembureaus openden zondag om 8.00 uur de deuren. De meeste Franse kiezers hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen.

Kanshebbers

De grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn sociaal-liberaal Emmanuel Macron, nationalist Marine Le Pen, conservatief François Fillon en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. Socialist Benoît Hamon, een partijgenoot van Hollande, staat in de peilingen op grote achterstand.

De twee kandidaten die zondag de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei opnieuw tegen elkaar op. In de tweede ronde van de verkiezingen wordt dan uitgemaakt wie plaats mag nemen in het Élysée-paleis, de residentie van de president.

Exitpolls

Kort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste peilingen op basis van steekproeven bij diverse kiesbureaus verwacht, maar als de verschillen klein zijn kan het nog uren duren voordat bekend is welke twee kandidaten doorgaan naar de tweede ronde.