Ongeveer 47 miljoen kiezers mogen zondag in Frankrijk naar de stembus voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. De uitkomst van de stembusgang lijkt ongewis, omdat vier kandidaten elkaar in peilingen dicht zijn genaderd.

Ruim 66.000 stembureaus openden zondag om 8.00 uur de deuren. De meeste Franse kiezers hebben tot 19.00 uur de tijd om een stem uit te brengen. In de grote steden zijn de stembureaus een uur langer open. Bijna 60.000 politieagenten en militairen staan paraat bij de stembusgang.

De Fransen kunnen kiezen uit elf kandidaten. De grootste kanshebbers om de socialistische president François Hollande op te volgen zijn sociaal-liberaal Emmanuel Macron, nationalist Marine Le Pen, conservatief François Fillon en de extreemlinkse Jean-Luc Mélenchon. Socialist Benoît Hamon, een partijgenoot van Hollande, staat in de peilingen op grote achterstand.

De twee kandidaten die zondag de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei opnieuw tegen elkaar op. In de tweede ronde van de verkiezingen wordt dan uitgemaakt wie plaats mag nemen in het Élysée-paleis, de residentie van de president.

Establishment

De verkiezingen in Frankrijk worden gezien als cruciaal voor Europa. Ook zal blijken in hoeverre de Fransen nog tevreden zijn met het huidige politieke establishment.

De campagne voor deze verkiezingen stond de afgelopen maanden in het teken van allerlei schandalen. Ongeveer 20 tot 30 procent van de kiezers gaat mogelijk niet stemmen, 30 procent van de mensen die wél zullen stemmen, weet nog niet op wie.

Exitpolls

Kort na het sluiten van de stembureaus worden de eerste exitpolls verwacht, maar als de verschillen klein zijn kan het nog uren duren voordat bekend is welke twee kandidaten doorgaan naar de tweede ronde.

Met uitzondering van informatie over de opkomst, mogen er voor het sluiten van de stembureaus geen voorlopige resultaten naar buiten worden gebracht. Op het overtreden van dat verbod staat een boete van 75.000 euro.

Veel presidentskandidaten en de huidige president François Hollande hebben voor het middaguur hun stem al uitgebracht.

In Frans-Guyana en andere overzeese gebiedsdelen kon zaterdag al worden gestemd.