De elf kandidaten voor het Franse presidentschap hebben dinsdagavond gedebatteerd tijdens het tweede grote televisiedebat in Frankrijk. Belangrijke thema's waren de economie en de plaats van Frankrijk in Europa.

De links-radicale kandidaat Jean-Luc Mélenchon kwam volgens Franse kijkers het overtuigendst over. Dat blijkt uit een peiling van Elabe voor de zender BFM TV.

Mélanchon kreeg 25 procent van de stemmen en bleef de favoriete kandidaten zoals de liberale Emmanuel Macron (21 procent) en de eurosceptische Marine Le Pen (11 procent) van het Front National voor. De centrumrechtse ex-premier François Fillon eindigde op de derde plaats met 15 procent.

Tijdens het vier uur durende debat kreeg Le Pen (48) het zwaar te verduren. Niet alleen kreeg ze de wind van voren van Macron, maar ook via rechts werd ze aangepakt over de EU.

Presidentskandidaten vallen Le Pen aan tijdens Frans televisiedebat
Presidentskandidaten vallen Le Pen aan tijdens Frans televisiedebat

Patriottisme

Le Pen zei dat het antwoord voor de Franse economie ligt in "patriottisme". Ook beloofde zij te vechten tegen "de stuurloos geraakte globalisering".

Macron (39) zei dat er geïnvesteerd moet worden in bedrijven en ondernemers "om de machine weer op gang te krijgen". Macron, die na een stormachtige entree in de Franse politiek inmiddels favoriet is om de verkiezingen te winnen, zei dat hij het "optimisme in Frankrijk wil herstellen".

Mélenchon, die recent is gestegen in de peilingen, ageerde tegen de grote zakenwereld, die volgens hem de vergaarde rijkdom "moet terugbetalen".

Banen

Fillon (63), de Republikeinse kandidaat die verdacht wordt van mogelijk misbruik van overheidsgeld, zei dat de combinatie van werkloosheid van 10 procent en de enorme overheidsschuld voor een "explosieve situatie" zal gaan zorgen. Volgens hem is Europa "ruim uit koers geraakt" en heeft het Frankrijk nodig om weer op de rails te geraken.

Socialist Benoît Hamon beloofde onder andere om de komende vijf jaar een miljoen banen te creëren.

De Fransen kiezen op 23 april en 7 mei hun nieuwe president.