De voormalige socialistische premier Manuel Valls heeft in de aanloop naar de Franse presidentsverkiezingen komende maand zijn steun uitgesproken voor de onafhankelijke kandidaat Emmanuel Macron.

Valls zegt met dit besluit te hopen dat de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen uit het Elysée gehouden kan worden. Zoals de peilingen er nu voor staan, gaat het in de tweede ronde van de verkiezingen tussen Macron en Le Pen.

De keuze van Valls hangt ook samen met de slechte score van de socialistische kandidaat Benoît Hamon in de peilingen. Hamon lijkt kansloos voor het presidentschap. Valls verloor de voorverkiezing van de socialisten van Hamon. Die waren nodig omdat de huidige socialistische president François Hollande besloot zich niet kandidaat te stellen voor een tweede termijn.

Macron (39) kende met zijn beweging En Marche! een stormachtige entree in de Franse politiek. De man uit het politieke midden was enige maanden geleden nog een volslagen outsider voor het presidentschap. In de peilingen is hij nu topfavoriet om de verkiezingen te winnen. De voormalig minister van Economische Zaken in het kabinet van Valls is met name populair bij jonge kiezers.