De Franse presidentskandidate Marine Le Pen en de Russische president Vladimir Poetin hebben elkaar vrijdag ontmoet. Het bezoek van Le Pen aan Poetin komt op een ongebruikelijk moment, vlak voor de verkiezingen in Frankrijk. 

Het bezoek van Le Pen is op uitnodiging van de voorzitter van het Russische lagerhuis.

Le Pen heeft zich meermaals openlijk uitgesproken als aanhanger van het beleid van Poetin. Zo heeft ze bijvoorbeeld haar steun uitgesproken voor de annexatie van De Krim. 

Tijdens het bezoek op vrijdag herbevestigde ze haar steun voor Poetin en zei ze dat ze na wil denken over hoe ze sancties tegen Rusland kan intrekken als ze de nieuwe Franse president wordt. 

Ontmoeting Poetin en Le Pen tijdens Franse verkiezingen
Ontmoeting Poetin en Le Pen tijdens Franse verkiezingen

Financiën

Het bezoek is omstreden omdat Russische banken die gelinkt worden aan het Kremlin, het Front National eerder leningen hebben verstrekt. Deze leningen zijn aangegaan toen Marines vader, Jean-Marie Le Pen, nog de leider was van het Front National.

Het Front National heeft momenteel grote moeite om haar campagne te financieren, omdat Franse banken weigeren geld te verstrekken aan de partij. Het Front National zou daarom opnieuw aangeklopt hebben bij een Russische bank om miljoenen te lenen voor de campagne.

Campagne

Het bezoek is daarnaast opvallend omdat Rusland ervan wordt beschuldigd dat het verkiezingen in westerse landen probeert te beïnvloeden. Poetin heeft naar aanleiding van het bezoek echter gezegd dat het niet zijn bedoeling is om zich met de verkiezingen in Frankrijk te bemoeien. 

Rusland heeft naar aanleiding van het bezoek benadrukt dat het land vrij is om welke persoon dan ook uit te nodigen, ook als het om een Franse politicus gaat.

Ook Le Pen zei dat ze niet naar Rusland was gekomen om over haar partijfinanciën te praten, noch om campagne te voeren.