De Franse presidentskandidaat François Fillon heeft de zittende president Hollande beschuldigd van betrokkenheid bij een complot van de overheid om zijn kansen in de aankomende verkiezingen te schaden.

Volgens Fillon zijn de lekken over onder andere het in dienst nemen van zijn vrouw met overheidsgeld, georkestreerd door de overheid met betrokkenheid van Hollande. Fillon opent daarmee direct de aanval op de zittende president. 

"Sommige kranten kregen in beslag genomen documenten in handen, terwijl die documenten pas 48 uur daarvoor werden geconfisqueerd. De documenten kunnen dan alleen afkomstig zijn van de staat", aldus Fillon tegen France 2

Op de vraag of de schuld van het lekken bij politici of bij justitie ligt, antwoordde Fillon: "ik ga veel verder, ik beschuldig de president van de republiek."

President Hollande noemde de aantijgingen van Fillon "vals" en ontkende ze stellig. 

Bijbaantjes

Fillon (63) wordt ervan verdacht als parlementariër zijn vrouw tegen een riante beloning te hebben ingehuurd als assistent, zonder dat ze veel uitvoerde.

Ook zijn kinderen kregen mogelijk fictieve baantjes. De oud-premier ontkent iets verkeerds te hebben gedaan, maar niettemin is hij in de peilingen ver teruggezakt door de affaire.

Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?
Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?