Macron sterkste kandidaat tijdens eerste Franse verkiezingsdebat

Emmanuel Macron (onafhankelijke liberale kandidaat) is maandagavond door de Franse kiezers aangewezen als winnaar van het eerste verkiezingsdebat tussen de Franse presidentskandidaten. Volgens opiniepeiling van Elabe debatteerde Macron als beste.

Tijdens de marathonsessie van bijna drieënhalf uur op TF1 ging het er soms fel aan toe tussen de vijf belangrijkste kandidaten voor het presidentschap. De belangrijke thema's waren onder andere onderwijs, veiligheid, sociale zekerheid, en de EU.

Vooral op een onderwerp als secularisme botsten Macron en Marine Le Pen van Front National met elkaar. De laatste is fel tegen de boerkini en zei dat multiculturalisme tegen moet worden gegaan. Ze verweet Macron de ernst van de situatie niet in te zien.

Veiligheid

Volgens de Franse krant Le Monde waren de spanningen tussen links en rechts voelbaar tijdens het debat. Zo reageerden linkse kandidaten fel op het voorstel van Le Pen om het onderwijs in andere talen dan het Frans af te schaffen. Ook het voorstel van François Fillon  (Les Républicains) om de maximale leeftijd voor het jeugdstrafrecht te verlagen naar zestien jaar kreeg kritiek van Macron en Benoît Hamon (Parti Socialiste). 

Le Pen sprak daarnaast van een "explosie van onveiligheid en geweld". Ze wil onder meer dat Frankrijk het aantal verblijfsvergunningen dat jaarlijks wordt afgegeven, terugbrengt naar tienduizend per jaar. Momenteel krijgen jaarlijks zo'n 220.000 mensen een verblijfsstatus.

Fillon hield vast aan de quota die jaarlijks door het parlement worden bepaald. De linkse kandidaten pleitten op hun beurt voor een humaner asielbeleid. 

Kandidaten

Macron kreeg uiteindelijk 29 procent van de stemmen. Le Pen en de geplaagde kandidaat Fillon kwamen in de opiniepeiling uit op een gedeelde plaats drie, met 19 procent van de stemmen. De linkse Jean-Luc Mélanchon eindigde met 20 procent net daarboven en de socialist Hamon was met 11 procent laatste.

De Franse tv-zender besloot om alleen de vijf kandidaten namens de grootste partijen uit te nodigen voor het debat. Zes kleinere kandidaten mochten niet deelnemen. Op 23 april mogen de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde van de verkiezingen. De kandidaten met de meeste stemmen nemen het op 7 mei tegen elkaar op in de tweede stemronde.

NUwerk

Tip de redactie