Alain Juppé, die in de Republikeinse voorverkiezingen verloor van François Fillon, is niet bereid terug te keren in de race om het presidentschap als Fillon aftreedt. 

Fillon ligt onder vuur vanwege een schandaal over betalingen aan zijn echtgenote, terwijl zij daarvoor geen diensten zou hebben geleverd. 

Juppé stelde maandag tijdens een persconferentie dat hij "geen kandidaat is". Alle ogen waren op Juppé gericht omdat verwacht werd dat hij de positie van Fillon alsnog over zou willen nemen. De Republikeinen vrezen dat hun kansen om de komende presidentsverkiezingen te winnen klein zijn als Fillon aanblijft. 

Fillon zakt steeds verder weg in de peilingen als gevolg van het schandaal, maar hij weigert op te stappen. "Ik zie geen reden om dat te doen", zei Fillon recentelijk in een televisie-interview. 

Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?
Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?

Echtgenote

Fillon raakte in opspraak omdat hij zijn echtgenote Penelope jarenlang in dienst zou hebben gehad, terwijl zij geen werk verrichte. Zij zou in die periode wel 'salaris' hebben ontvangen van Fillon voor de vermeende werkzaamheden die zij uitvoerde voor Fillon in zijn rol als volksvertegenwoordiger. 

De centrumlinkse ex-minister van Economische Zaken Macron en Marine Le Pen van het populistische Front National zijn de belangrijkste tegenstanders van Fillon tijdens de komende presidentsverkiezingen. Fillon doet het in de peilingen op dit moment zo slecht, dat verwacht wordt dat hij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen niet zal halen. 

Het partijbestuur van de Franse conservatieve partij Les Républicains (LR) blijft unaniem achter zijn presidentskandidaat François Fillon staan. Dat heeft senaatsvoorzitter Gérard Larcher na een spoedoverleg van het bestuur maandag gezegd.