François Fillon, de in opspraak geraakte presidentskandidaat van de rechtse Franse partij Les Républicains, heeft een voor maandag gepland radio-interview bij de zender Europe-1 afgezegd.

Dat heeft presentator Thomas Sotto zondag via Twitter laten weten.

Fillon staat onder grote druk om zich als kandidaat terug te trekken. Hij ligt onder vuur omdat hij zijn vrouw een goedbetaalde baan als parlementair medewerkster zou hebben gegeven, terwijl ze niets of nauwelijks iets hoefde te doen. Vorige week werd bekend dat er mogelijk een onderzoek komt naar misbruik van publieke middelen.

Zijn vrouw, Penelope Fillon, liet zondag aan de Franse krant Le Journal du Dimanche weten dat er geen sprake was van een fictief baantje. Het was voor het eerst dat zij van zich liet horen sinds Fillon in opspraak kwam.

Tegen de Franse krant zegt Penelope Fillon dat haar man iemand nodig had om de taken uit te voeren. "Als ik dat werk niet had gedaan, had hij iemand anders moeten betalen. Dus hebben we besloten dat ik de baan zou krijgen."

Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?
Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?

Parijs

Fillon heeft zondag tijdens een massabijeenkomst in het centrum van Parijs zijn aanhangers toegesproken maar niet gezegd of hij doorgaat met campagnevoeren of terugtreedt. De presidentskandidaat was op Trocadéro, tegenover de Eiffeltoren, bijna een half uur aan het woord ten overstaan van duizenden mensen die hem nog steunen.

Hij zei wel dat hij zijn vrouw indertijd beter niet had kunnen vragen voor hem te werken. Dat was een fout die hem te verwijten valt.

Alain Juppé

Maandag komt het politiek comité van de Republikeinen bijeen om de situatie rond Fillon te bespreken. In de media zingt voortdurend de naam rond van Alain Juppé, die als mogelijke vervanger in de coulissen klaar staat om met Marine Le Pen en Emmanuel Macrot de strijd om het presidentschap aan te gaan.