Marine Le Pen heeft geweigerd om door de Franse politie te worden gehoord in een zaak over misbruik van EU-fondsen. Volgens de advocaat van de presidentskandidate van het Front National had de politie haar woensdag opgeroepen te komen.

Het gaat om aantijgingen dat ze personeel illegaal zou hebben betaald met EU-geld. Le Pen is pas na de komende Franse verkiezingen bereid haar zegje te doen bij de politie, aldus haar raadsman. De verkiezingen worden in april en mei in twee rondes gehouden.

Le Pen, ook lid van het Europees Parlement, zou haar lijfwacht Thierry Legiers fictief te werk hebben gesteld als parlementair assistent. Ze moet het Europees Parlement zo'n 340.000 euro terugbetalen. Le Pen weigert dat, waardoor nu een deel van haar loon als parlementariër wordt ingehouden.

Le Pen heeft eerder verklaard dat er niets fictiefs aan de tewerkstelling was en dat ze de bewijzen daarvan aan het Europees Bureau voor Fraudebestrijding heeft overgelegd. Zowel de lijfwacht als kabinetschef van Le Pen werd deze week opgepakt. De kabinetschef, Catherine Griset, zit nog vast.