Ook binnen zijn eigen partij neemt de druk toe op de Franse conservatieve presidentskandidaat François Fillon om uit de presidentsrace te stappen na beschuldigingen dat hij zijn vrouw betaalde zonder dat zij werkzaamheden voor hem verrichtte.

In een radiointerview met France Bleu Provence zegt senator Bruno Gilles, die aan het hoofd staat van de Republikeinse partij in de invloedrijke regio Bouches-du-Rhone, dat verscheuring van de partij dreigt als Fillon niet uit de race stapt.

Gilles zei dat trouwe partijgenoten 'een bladzijde hebben omgeslagen' en dat een grote meerderheid een nieuwe kandidaat wil.

De positie van Fillon kwam onder druk te staan toen het satirische weekblad Le Canard Enchainé bekendmaakte dat de vrouw van Fillon acht jaar lang fictief voor hem heeft gewerkt toen hij parlementslid was.

Miljoen

Hierbij zou ze bijna een miljoen euro hebben opgestreken. Het tijdschrift vond geen bewijs dat Penelope Fillon ook daadwerkelijk werkzaamheden uitvoerde.

"Dit schandaal beschadigt ons iedere dag meer", zegt Gilles. "We kunnen niet nog twee weken wachten. De verkiezingen staan op het spel en het overleven van onze politieke partij. Het kan tot een breuk in de partij komen."

Gemeen

Fillon ontkent de beschuldigingen. Hij stelt dat zijn vrouw wel degelijk werk voor hem verrichte. Hij voegde daaraan toe dat hij niet had verwacht dat de campagne "zo gemeen zou zijn en zo diep zou zinken".

Volgens Franse opniniepeilers is de populariteit van de presidentskandidaat tanende sinds de verdachtmakingen aan zijn adres. Hij zou op dit moment op de derde plek staan achter Marine Le Pen en de de Sociaal-liberaal Emmanuel Macron. De eerste verkiezingsronde voor het Franse presidentschap vindt op 23 april plaats.

Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?
Waar wordt de Franse presidentskandidaat Fillon van beschuldigd?