Het recent geopenbaarde schandaal rondom de Franse conservatieve presidentskandidaat François Fillon is volgens de Republikeinse partij een poging van links om Fillon ervan te weerhouden om een gooi te doen naar het Franse presidentschap.

Fillon laat via een woordvoerder weten dat niemand hem kan tegenhouden om mee te doen aan de Franse verkiezingen in april en mei. De partij van Fillon sprak na een vergadering van een "poging tot staatsgreep door de linkse partijen". Het zou een georganiseerde poging zijn om te voorkomen dat Fransen democratisch kunnen stemmen.

"Als je ervoor kiest om kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen moet je niet achteraf klagen over de aanvallen die je te verduren krijgt", zei Fillon woensdag.

Het satirische weekblad Le Canard Enchainé maakte deze week bekend dat zijn vrouw acht jaar lang fictief voor hem heeft gewerkt toen hij parlementslid was. Hierbij zou ze bijna een miljoen euro hebben opgestreken. Het tijdschrift vond geen bewijs dat Penelope Fillon ook daadwerkelijk werkzaamheden uitvoerde.

Republikeinse partij Frankrijk: 'Niemand zal François Fillon stoppen'
Republikeinse partij Frankrijk: 'Niemand zal François Fillon stoppen'

Gemeen

Fillon ontkent het schandaal en stelt dat zijn vrouw wel degelijk werk voor hem verrichte. Hij voegde daaraan toe dat hij niet had verwacht dat de campagne "zo gemeen zou zijn en zo diep zou zinken".

Het schandaal zorgde voor een einde aan zijn favorietenrol voor de presidentsverkiezingen en voor onrust binnen de Republikeinse partij. Fillon heeft zijn partijleden gevraagd om loyaal aan hem te blijven.