De Franse politie heeft dinsdag een inval gedaan in het kantoor van de Franse presidentskandidaat Fillon in het parlementsgebouw in het kader van een onderzoek naar het mogelijk onrechtmatig betalen van salaris aan zijn vrouw voor partijwerkzaamheden.

In de tijd dat Fillon als parlementariër werkte, zou zijn echtgenoot een riant salaris gekregen hebben voor werkzaamheden die alleen op papier bestonden. Franse media melden dat Penelope Fillon ruim 900.000 euro verdiende, verdeeld over twee banen.

Eerder meldde het Franse blad Le Canard Enchaîné, dat de zaak vorige week aan het licht bracht, dat zij in totaal 500.000 euro verdiende als assistente van haar man toen die tussen 1998 en 2002 in het Franse parlement zetelde.

Volgens het blad werd Penelope Fillon tussen 1998 en 2013 betaald. Ook zou ze tussen 1988 en 1990 werkzaam zijn geweest als parlementair assistente van haar man. Dat zij dit werk deed, is volgens de Franse wet toegestaan. Momenteel wordt onderzocht of het ook klopt dat zij eigenlijk nooit voor haar man werkte.

Le Canard schrijft ook dat de vrouw ongeveer 100.000 euro verdiende voor werk bij een cultureel magazine.

Onjuist

Volgens de advocaat van Fillon zijn de beschuldigingen niet correct en worden er onjuiste verbanden gelegd door het feit dat Fillon geen kantoor had en hij zijn huisadres gebruikte voor zaken.

De presidentskandidaat ontkent dan ook dat er sprake is van fraude. Volgens Fillon heeft zijn vrouw wel degelijk voor hem gewerkt en heeft zij daarvoor een salaris gekregen.

Kansen

François Fillon doet namens de Republikeinen mee aan de presidentsverkiezingen, waarvan de eerste ronde plaatsvindt op 23 april.

Hij werd voor het schandaal gezien als een van de kanshebbers voor het presidentschap, maar door de kwestie lijken zijn kansen tanende. Fillon was van 2007 tot 2012 premier van Frankrijk.