De Fransen kiezen op 7 mei tijdens de tweede ronde hun nieuwe president. Tijdens de eerste verkiezingsronde werd duidelijk dat de strijd zal gaan tussen de sociaal-liberaal Emmanuel Macron en Marine Le Pen van het nationalistische Front National. Hieronder een overzicht van deze en de reeds afgevallen kandidaten.

Emmanuel Macron (En Marche!)
Kreeg op 23 april ruim 23 procent van de stemmen.

Deze voormalig minister van Economische Zaken onder president François Hollande, maakte eind vorig jaar bekend zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen met zijn eigen nieuwe partij En Marche! (Voorwaarts). Macron, met zijn 39 jaar een van de jongste kandidaten, geldt als een enorm populair politicus. Hij wil de Franse samenleving transformeren, onder meer middels veranderingen op de arbeidsmarkt. De regels voor bedrijven worden verminderd en de kosten voor arbeid worden verlaagd. En Marche! streeft naar een verlaging van de werkloosheid naar 7 procent van de beroepsbevolking tegen 10 procent nu, investeringen van 50 miljard euro, en besparingen in de publieke sector van 60 miljard per jaar. Macron richt zich op het politieke midden, op de kiezers die zich noch tot links noch tot rechts voelen aangetrokken. De voormalige socialistische premier Manuel Valls heeft zijn steun uitgesproken voor Macron

Marine Le Pen (Front National)
Kreeg op 23 april ruim 21 procent van de stemmen.

Met de groeiende sentimenten tegen de Islam, tegen de komst van vluchtelingen naar Europa en tegen de Europese Unie, weet Le Pen (48) de afgelopen jaren steeds meer aan populariteit te winnen. Door steeds meer afstand te nemen van het extreemrechtse gedachtengoed van vader Jean-Marie, probeert Marine een bredere achterban aan te spreken en met succes. Le Pen maakt zich onder meer hard voor het aan banden leggen van het aantal migranten, het beperken van volgmigratie en een sterk protectionistisch anti-Europees beleid.

Justitie is een onderzoek naar Le Pen begonnen vanwege mogelijk misbruik van EU-fondsen. Zij zou personeel illegaal hebben betaald met EU-geld. Daarnaast kwam Le Pen onder vuur te liggen nadat zij de Franse rol in de grote razzia's in Parijs in 1942 ontkende. De Franse politie hielp de Gestapo om bijna 15.000 Joden af te voeren naar de concentratiekampen.

Afgevallen na de eerste ronde van 23 april:

François Fillon (Les Républicains)

De 62-jarige Fillon presenteert zichzelf als de kandidaat die Frankrijk in economisch opzicht met strenge maatregelen wil hervormen. Hij wil zeker een half miljoen overheidsbanen schrappen en de macht van vakbonden inperken. Hij wil verder afschaffing van de 35-urige werkweek en verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 65 jaar. Fillon is pro-Europa en hij wil een betere band met Rusland, om samen te werken voor een oplossing in de kwestie-Syrië. Fillon, premier van 2007 tot 2012 onder Nicolas Sarkozy, is met ruim 35 jaar ervaring in de politiek een symbool van het traditionele rechts. 

Inmiddels ligt de Republikein onder vuur omdat hij zijn echtgenote Penelope jarenlang in dienst zou hebben gehad, terwijl zij geen werk verrichte. Ook is Justitie een onderzoek gestart naar de vrouw van Fillon, omdat zij publiek geld zou hebben misbruikt. Zowel zijn campagneleider als zijn woordvoerder stapten op vanwege het schandaal. Onder meer president Hollande heeft Fillon opgeroepen zich terug te trekken uit de race, maar daar wilde Fillon niets van weten.

Benoît Hamon (Parti Socialiste)

De Franse oud-minister van Onderwijs Benoît Hamon was de onverwachte, maar onbetwiste winnaar van de voorverkiezingen bij de socialisten. Binnen de partij staat Hamon bekend om zijn linkse koers, ten opzichte van de meer gematigde leden. Hij is een voorstander van tolerantie richting andere bevolkingsgroepen en een groot pleitbezorger van milieumaatregelen. Hamon heeft veel kritiek op de huidige economische situatie in Frankrijk en hekelt het beleid van zijn partijgenoot en president Hollande. Hij won de voorverkiezingen dankzij zijn roep om vernieuwing met onderwerpen als een basisinkomen en een linksere koers, waarbij hij ook openstaat voor een samenwerking met andere linkse partijen.

Jean-Luc Mélenchon (La France insoumise)

De extreemlinkse Mélenchon deed in 2012 mee met de presidentsverkiezingen als leider van het linkse Front de gauche, maar viel toen tijdens de eerste stemronde af omdat hij met 11,1 procent van de stemmen vierde werd. Begin 2016 richtte Mélenchon de nieuwe partij La France insoumise op om zich daarmee wederom kandidaat te stellen. Mélenchon maakt zich onder meer sterk voor de verdeling van welvaart, terugtrekking uit Europese verdragen en meer aandacht de veranderende energiemarkt.