De Franse premier Manuel Valls (54) maakt naar verwachting maandagavond bekend dat hij volgend jaar wil meedoen met de Franse presidentsverkiezingen.

Valls wil namens regeringsparij Parti Socialist (PS) meedoen aan de verkiezingen in het voorjaar van 2017. Omstreeks 18.30 uur zal hij zijn beslissing toelichten in een toespraak, aldus Franse media. 

De kandidatuur van de premier komt niet onverwacht nadat president François Hollande donderdag bekendmaakte dat hij zich niet opnieuw verkiesbaar zal stellen.

Indien zich geen andere kandidaten aanmelden, wordt Valls hoogstwaarschijnlijk presidentskandidaat. De PS maakt in januari officieel bekend wie voor de presidentsverkiezingen naar voren wordt geschoven.

Het is ook de verwachting dat Valls maandag zijn functie als premier neerlegt, zodat hij zich vol op zijn campagne kan richten. Mogelijk opvolgers zijn de huidige ministers van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve (53), en de minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian (69).

Nederlaag

De linkse kandidaat moet het opnemen tegen François Fillon, die vorige maand werd verkozen tot lijsttrekker namens de centrum-rechtse partij Les Républicains, de vroegere UMP van oud-president Nicolas Sarkozy. Ook het populistische Front National van Marine le Pen doet mee aan de verkiezingen. 

Naar verwachting zal links grote verliezen lijden in de aanstaande verkiezingsronde. Hollande werd onlangs nog bestempeld als een van de minst populaire presidenten die Frankrijk ooit heeft gehad.

De Fransen mogen op 23 april volgend jaar voor het eerst naar de stembus tijdens de eerste ronde. De twee kandidaten die dan de meeste stemmen krijgen, nemen het op 7 mei in de tweede ronde tegen elkaar op.