François Fillon wordt presidentskandidaat namens de Franse Republikeinen. Hij versloeg Alain Juppé ook in de tweede ronde van de Republikeinse voorverkiezingen. 

De 71-jarige Juppé heeft zondag zijn verlies toegegeven en gezegd Fillon te steunen in de presidentsverkiezingen in Frankrijk volgend jaar. Hij wachtte de officiële uitslag niet af, maar na het tellen van 60 procent van de stemmen bleek dat Fillon een comfortabele meerderheid zou halen.

Eerder viel oud-president Nicolas Sarkozy al af. Fillon was premier onder Sarkozy, van 2007 tot 2012. 

Fillon leek aanvankelijk in peilingen geen grote kans te maken, maar hij won een week geleden verrassend met 44 procent van de stemmen in de eerste ronde van de Republikeinse voorverkiezingen. 

De 62-jarige Fillon presenteert zichzelf als de kandidaat die Frankrijk in economisch opzicht wil hervormen met strenge maatregelen. Hij wil zeker een half miljoen overheidsbanen schrappen en de macht van vakbonden inperken. 

Klaar voor de strijd

Fillon is volgens het verkiezingsblog van Le Figaro klaar voor de strijd en wordt ook kansrijk geacht. "Deze zege is gebaseerd op overtuiging. Mijn aanpak werd begrepen", zei Fillon.

"Frankrijk voelt niets voor afkoppeling, wil de waarheid en verwacht daden. De afgelopen vijf jaren waren pathetisch. Daar moet een eind aan worden gemaakt en we gaan dat doen op een manier die in geen dertig jaar is vertoond", aldus Fillon, die Juppé bedankte voor diens steun. Hij had ook lovende woorden voor oud-president Nicolas Sarkozy, die een nieuwe ambtstermijn namens LR ambieerde maar al in de eerste ronde afviel.

Marine Le Pen

Op basis van de huidige stand van zaken lijkt 'links' het volgend jaar zonder kansrijke kandidaat te moeten stellen. Aangenomen wordt dat in de slotronde van de presidentsverkiezingen in mei de populist Marine Le Pen het opneemt tegen Fillon. 

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt plaats op 23 april 2017.