De belangstelling voor de voorverkiezing van een centrumrechtse leider in Frankrijk, in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar, is groot. 

Zondag zijn er op het middaguur 10 tot 15 procent meer stemmen uitgebracht dan een week geleden, melden Franse media.

Toen was de opkomst al hoger dan verwacht. Bijna vier miljoen Fransen gaven te kennen wie de centrumrechtse partij Les Républicains (LR) zou moeten gaan leiden, of wie juist niet. Ex-president Nicolas Sarkozy kreeg verrassend weinig stemmen en is onmiddellijk uit de politiek gestapt.

Ex-premier François Fillon leek aanvankelijk in peilingen geen kans te maken, maar won een week geleden verrassend met 44 procent van de stemmen. Hij versloeg zo ook ruim zijn rivaal van zondag (27 november), ex-premier Alain Juppé.

De stembussen sloten om 19.00 uur 's avonds. De eerste resultaten worden tussen 19.30 en 20.00 uur verwacht.

Om mee te doen hoeft de kiezer geen lid te zijn van LR. Er staan op circa 10.000 plaatsen stembureaus. Een hoge opkomst is misschien goed nieuws voor Juppé. Hij presenteert zich als de redelijke man van het politieke midden die niet van radicale koerswijzigingen houdt. Maar volgens Fillon moet het economisch snel heel anders omdat Frankrijk bijna failliet zou zijn.

Economie

Fillon heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de economie met naar het zich laat aanzien impopulaire maatregelen wil hervormen. Zo wil hij bijvoorbeeld zeker een half miljoen overheidsbanen schrappen en de macht van vakbonden beperken. Dat zou bijvoorbeeld linkse kiezers bewegen op de voorzichtige Juppé te stemmen.

Op basis van de huidige stand van zaken, lijkt 'links' het straks zonder eigen kansrijke kandidaat te moeten stellen. Aangenomen wordt dat in de slotronde van de presidentsverkiezingen in mei de populist Marine Le Pen het opneemt tegen de winnaar van deze voorverkiezing.