De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken Jean Asselborn heeft woensdag hard uitgehaald naar de Europese Raad, waarin de leiders van EU-landen zitting hebben. 

Hij beschuldigt de regeringsleiders ervan te makkelijk te buigen voor de Britse premier David Cameron, die niets ziet in de Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie.

Hij noemde in een interview voor de Duitse radio de terughoudende steun ''zielig''. De resultaten van de informele bijeenkomst van EU-leiders dinsdagavond bestempelde hij als ''ontnuchterend, op het zielige af''.

De Britse regeringsleider weigert volgens Asselborn de uitslag van de verkiezingen te erkennen. Cameron ''is duidelijk tegen Jean-Claude Juncker, de leidende kandidaat van de EVP. En de raad is hem gisteren 100 procent tegemoetgekomen omdat zij verdeeld was'', stelde de minister.

Juncker is door de Europese Volkspartij EVP naar voren geschoven om José Manuel Barroso op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. De EVP, waartoe onder meer het CDA behoort, werd de grootste in de Europese verkiezingen van afgelopen weekeinde.