De christendemocraat Jean-Claude Juncker mag als eerste proberen een meerderheid in het Europees Parlement te zoeken om voorzitter van de Europese Commissie te worden. 

Dat hebben de voorzitters van de fracties in het Europarlement dinsdag besloten.

Volgens de fractieleiders en de parlementsvoorzitters is dit besluit in lijn met het verdrag van Lissabon, dat stelt dat het parlement en de lidstaten moeten toezien op het proces om een commissievoorzitter aan te wijzen. Zij laten dit weten aan de regeringsleiders van de lidstaten, die dinsdagavond over de benoeming van de nieuwe commissiebaas vergaderen.

Van oudsher droegen de lidstaten een kandidaat voor die dan door het parlement moest worden goedgekeurd. Ditmaal moet echter rekening worden gehouden met de uitkomst van de Europese verkiezingen die zondag plaatsvonden. De EVP werd daarin de grootste fractie ondanks een verlies van een zestigtal zetels.

Schulz

De Luxemburgse oud-premier Juncker nam het in de verkiezingscampagne als 'Spitzenkandidaat' onder meer op tegen de sociaaldemocraat Martin Schulz, de huidige EP-voorzitter, en de liberaal Guy Verhofstadt.

De sociaaldemocraten sloten na de verkiezingen niet uit dat ze Junckers kandidatuur zouden steunen, maar willen dan wel dat hij een veel socialer beleid voert.

Het is de vraag of de lidstaten zomaar zullen instemmen met een kandidaat die door het Europarlement naar voren is geschoven. De Britse premier David Cameron en zijn Hongaarse collega Viktor Orban moeten niets van Juncker hebben, ook al zit Orban zelf bij de EVP.

Uitslag Europese verkiezingen | Reacties Nederlandse politiek

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen