Het vormen van een nieuwe politieke groep binnen het Europees Parlement lijkt lastig te worden voor Marine Le Pen en Geert Wilders, nadat de Zweden-democraten (SD) hebben laten weten niet in zee te willen gaan met Front National (FN) van Le Pen.

SD-voorman Jimmie Åkesson zegt dinsdag tegenover de Zweedse publieke omroep samen te willen werken met het Britse Ukip van Nigel Farage en de Deense Volkspartij. 

Eerder wilde Åkesson zich nog niet uitlaten over met wie hij zou willen samenwerken in het Europees Parlement (EP).

Le Pen en Wilders lijken daarmee niet genoeg bondgenoten hebben om een nieuwe groep te starten in het EP; daarvoor zijn minimaal 25 leden uit tenminste zeven lidstaten nodig. 

Tekort

De twee bondgenoten zouden in gesprek zijn met het Oostenrijkse partij FPÖ, het Belgische Vlaams Belang, het Italiaanse Liga Nord, het Slowaakse SNS en de Zweden-democraten. 

Volgens de voorlopige resultaten lijkt SNS de kiesdrempel echter niet te halen. Daarmee komen Wilders en Le Pen dus leden uit twee lidstaten tekort voor een nieuwe groep. 

Lid zijn van een politieke groep in het EP is belangrijk, omdat dat meer spreektijd en een secretariaat oplevert. Ook is het een stuk makkelijker om in groepsverband een amendement voor te stellen. 

EFD

Zowel Ukip als de Deense Volkspartij maken momenteel deel uit van de EFD (Europa voor Vrijheid en Democratie), dat volgens de voorlopige resultaten op 38 van de 751 zetels staat. De Denen zouden echter overwegen over te stappen naar een andere eurokritische groep, de ECR.

Uitslag Europese verkiezingen

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen