De leider van de Spaanse socialistische partij, Alfred Pérez Rubalcaba, heeft maandag bekendgemaakt op te stappen na het abominabele resultaat van zijn partij bij de Europese Parlementsverkiezingen. 

Hij zei de volledige verantwoordelijkheid te willen nemen voor de slechte uitslag. In 2009 bezette de Partido Socialista Obrero Español nog 23 zetels, maar zondag wist de partij slechts veertien zetels binnen te halen.

Regeringspartij Partido Popular haalde de meeste zetels, maar moest ook met minder genoegen nemen dan in 2009. Zondag behaalde de partij slechts zestien zetels, in tegenstelling tot de 24 zetels in 2009. Beide partijen haalden niet eerder zo weinig zetels.

Veel Spanjaarden geven de socialisten er de schuld van dat Spanje in een economische crisis terechtkwam. De PP ligt onder vuur vanwege de belastingverhogingen en bezuigingen die onder leiding van de partij zijn doorgevoerd.

Rubalcaba zei dat op een partijcongres, dat op 19 en 20 juli plaatsheeft, een nieuwe partijleider wordt gekozen. Over zijn eigen plannen wilde de 62-jarige Rubalcaba niets loslaten.