Het voornemen van de PVV en geestverwante partijen om in het Europees Parlement samen een fractie te vormen staat op losse schroeven. De Slowaakse bondgenoot SNS is er vrijwel zeker niet in geslaagd een zetel te halen.

De eurosceptische rechtspopulisten in het EP zijn daarom vooralsnog maar met zes, en voor een eurofractie zijn partijen uit zeven landen nodig.

De belangrijkste bondgenoot van de PVV, het Franse Front National, behaalde zondag een afgetekende overwinning. Ook de Oostenrijkse geestverwanten van de FPÖ en de Zweedse Democraten boekten winst.

Om in het EP te kunnen samenwerken in een fractie, die de leden veel meer bevoegdheden en invloed verschaft, zijn zij echter afhankelijk van het Belgische Vlaams Belang en de Slowaakse SNS.

De Slowaakse Nationale Partij (SNS) gooit vermoedelijk roet in het eten. Met bijna alle stemmen geteld staat de ultranationalistische partij op nog geen vier procent, ver verwijderd van het benodigde stemmental voor een EP-zetel.

Vlaams Belang

Het Vlaams Belang lijkt wel een europarlementariër te behouden, maar de partij van Filip Dewinter durfde daarop zelf maandagmiddag nog niet te rekenen.

Ook het Italiaanse Lega Nord verloor zondag enkele zetels. De zesde rechtspopulistische partner blijft echter vertegenwoordigd in het nieuwe Europarlement.