De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker zegt de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden.

De Europese christendemocraten hebben duidelijk de Europese parlementsverkiezingen gewonnen en mogen dus het initiatief nemen, aldus Juncker in de nacht van zondag op maandag na de uitslagen van de Europese verkiezingen.

De christendemocraten, waar ook het CDA bij hoort, blijven de grootste fractie in het Europees Parlement, ondanks zetelverlies.

Meerdere Europese fracties in het Europees Parlement (EP) hebben kandidaten naar voren geschoven voor de Brusselse baan. Zij deden dat omdat de EU-lidstaten voortaan rekening moeten houden met de uitslag van de verkiezingen. Het zijn de EU-lidstaten die de kandidaat voor het voorzitterschap voordragen, maar het EP zal de voordracht moeten goedkeuren.

''De verkiezing van de nieuwe voorzitter gebeurt niet in achterkamertjes'', zo stelde Juncker. ''De keuze van de kiezer moet worden gerespecteerd.'' Juncker waarschuwde de EU-lidstaten dan ook maar alvast. Een andere kandidaat, ook niet van zijn eigen christendemocraten, zal hij niet steunen.

Onder anderen premier Mark Rutte heeft al aangegeven dat het geen automatisme is dat een van de naar voren geschoven kandidaten door de EU-lidstaten wordt genomineerd voor de Brusselse topjob.

Uitslag Europese verkiezingen

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen