CDA-leider Sybrand Buma is 'dolblij' met de uitslag van de Europese Verkiezingen. Dat zei hij zondagavond.

Zijn partij haalt dankzij de lijstverbinding met ChristenUnie/SGP met vijf de meeste zetels, terwijl D66 de meeste stemmen haalde.

"We zien dat de christendemocraten ook in Europa waarschijnlijk de grootste worden, maar we zien ook opkomst van kritische partijen", constateert Buma.

"We moeten niet vergeten dat ook na deze verkiezingen veel mensen tegen Europa zijn. De inzet van het CDA was: we zijn voor Brussel. Dat is belangrijk, maar we moeten niet vergeten dat we ook veel in Nederland kunnen regelen."

Weerwerk

Zijn D66-collega Alexander Pechtold reageerde eveneens opgetogen, ook al werd zijn partij voorbijgestreefd door het CDA. "Het is heel mooi dat we zijn gestegen en dat we de meeste stemmen hebben gekregen", aldus de D66-leider. 

Hij noemt het de taak van zijn fractie om "weerwerk" te bieden aan het anti-EU-blok in het Europees Parlement, waaronder de PVV. 

PVV-leider Geert Wilders reageerde verheugd op de vier zetels. Donderdag leek de teller te blijven steken op drie. "Geweldig toch vier zetels!!! Op naar een grote eurokritische fractie in het EP samen met de volgende President van Frankrijk, Marine Le Pen!'', aldus Wilders op Twitter.

Enigszins tevreden

PvdA-leider Diederik Samsom is "enigszins tevreden" over het bereikte resultaat van drie zetels, hetzelfde aantal als in 2009. 

''Maar het is duidelijk dat we nog een lange weg te gaan hebben", aldus Samsom. ''De komende periode zullen we op alle niveaus, niet in de laatste plaats ook in Europa, alles op alles zetten om resultaten voor mensen te boeken."

De SP zag net als D66 een partij door een lijstverbinding voorbijkomen: de PvdA. Desondanks ziet SP-leider Emile Roemer zijn partij als morele winnaar.

"Dit zijn voor ons de beste Europese verkiezingen ooit. We zijn 2,5 procent gestegen en dat is ontzettend knap en daar ben ik ontzettend trots op", aldus Roemer. 

"We zijn ook de grootste partij op links, maar door lijstverbindingen verliezen D66 en wij een zetel en ik zal niet onder stoelen of banken steken dat ik dat niet leuk vind."

Eigen kracht

VVD-lijsttrekker Hans van Baalen zegt "trots" te zijn dat zijn partij "op eigen kracht" drie zetels heeft behaald. In 2009 haalde zijn partij eveneens drie zetels.

50PLUS-lijsttrekker Toine Manders vergeleek het resultaat van zijn partij met dat van Atlético Madrid. In de finale van de Champions League zaterdag kreeg Atlético in de 93e minuut een gelijkmaker om de oren, waardoor er een verlenging kwam. Uiteindelijk ging Real Madrid er met de winst vandoor.

"We waren er heel dicht bij'', aldus Manders. "Van nul naar 3,7 procent: Dat voelt toch wel een beetje als een overwinning. Dit was een gigantische prestatie voor zo'n kleine partij.''

Partij voor de Dieren

Bij de Partij voor de Dieren is de vreugde groot, omdat zij voor het eerst een plek krijgen in het Europees Parlement.

"Eindelijk is er een partij die de belangen voor de dieren centraal stelt in Europa", zei Hazekamp. "En zoals het er nu naar uitziet doen we dat met onze zusterpartij uit Duitsland. In een aantal andere landen is het nog even afwachten." 

Hazekamp liet weten al benaderd te zijn door een aantal Europese fracties. "We gaan de komende dagen praten. Het is niet uitgesloten dat we ons bij de Groenen aansluiten, maar gezien hun redelijk pro-Europese houding moeten we het daar nog over hebben." 

Uitslag Europese verkiezingen

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen

Verkiezingen Europees Parlement

CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold (R) tijdens de verkiezingsavond in Nieuwspoort waar de uitslagen van de Europese verkiezingen worden gevolgd. © ANP
Sophie in t Veld, derde van links, van D66 tijdens de verkiezingsavond in Nieuwspoort. © ANP
Een vrouw brengt haar stem uit voor de Europese verkiezingen samen met haar dochtertje bij een stembureau in Sofia (Bulgarije). © ANP
Dalia Grybauskaite, de presidente van Litouwen, brengt haar stem uit voor de Europese verkiezingen. © ANP
Een oudere Poolse man brengt zijn stem uit bij een stembureau in Warschau. © ANP
Een oudere vrouw brengt haar stem uit bij een stembureau in het Poolse Lodz. © ANP
Een meisje wacht met haar pop op haar moeder die haar stem uitbrengt bij een stembureau in Litouwen. © ANP
De Poolse premier Donald Tusk en zijn dochter brengen hun stem uit. © ANP
Een vrouw brengt haar stem uit samen met haar zoontjes in Nicosia, de hoofdstad van Cyprus. © ANP
De Belgische premier Elio Di Rupo levert zijn stem in. © AFP
De voormalige Poolse president Lech Walesa brengt zijn stem uit. © ANP
Een priester verlaat het stemhokje bij een stembureau in Griekenland. © ANP
Een medewerker inventariseert stembiljetten bij een stembureau in Athene. © ANP
In Griekenland is de radicaal-linkse partij Syriza de winnaar geworden van de verkiezingen. Volgens een gezamenlijke peiling van een aantal onderzoeksbureaus heeft Syriza zondag 20 tot 30 procent van de stemmen gekregen. © Hollandse Hoogte
Jean Marie le Pen, de oprichter van de Franse uiterst rechtse partij Front National, brengt zijn stem uit. © ANP
Achter de nederlaag bij de Franse regionale verkiezingen schuilt er ook een succes voor het Front National (FN) van Marine Le Pen. © ANP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel stemt voor de Europese verkiezingen. © Hollandse Hoogte