Het eurosceptische Front National van Marine Le Pen kan volgens Franse exitpolls rekenen op 25 procent van de Franse stemmen bij de Europese verkiezingen.

In 2009 kreeg het Front National nog 6,3 procent van de stemmen. Als de partij inderdaad op een kwart van de stemmen uitkomt, zou dat omgerekend neerkomen op 23 tot 25 Franse zetels in het Europees Parlement (EP).

De winst van Le Pen komt niet geheel onverwachts: Front National deed het in de peilingen in de aanloop van de verkiezingen al erg goed.

De centrumrechtse partij UMP eindigt volgens de exitpolls als tweede, met 20 procent van de stemmen. De partij van president François Hollande eindigt als derde, met 14,7 procent van de stemmen.

"Het volk heeft luid en duidelijk gesproken in een belangrijk moment in hun geschiedenis", aldus Marine Le Pen in een korte speech. Ze wil dat Hollande het nationale parlement naar huis stuurt. ''Wat kan de president anders doen na zo'n afstraffing.''

Wilders

Le Pen beoogt een samenwerking met onder meer de PVV van Geert Wilders. Mogelijk starten zij een nieuwe groep in het Europees Parlement; daarvoor zijn 25 parlementariërs nodig uit zeven verschillende lidstaten. Het Europees Parlement heeft in totaal 751 zetels.

De PVV stond volgens de exitpolls van donderdag in Nederland juist op verlies: met 12,2 procent van de stemmen zou Wilders van vijf naar drie zetels zakken.

Opkomst

43,11 procent van de Europese kiezers heeft gestemd voor een nieuw Europees parlement, volgens de eerste officiële schattingen. De opkomst is daarmee net iets hoger dan de vorige keer in 2009, toen 43 procent de moeite nam.

Bij de eerste Europese parlementsverkiezingen in 1979 lag de opkomst nog op 61,99 procent. Daarna daalde die gestaag. Het lijken de eerste verkiezingen te worden waar de EU-brede opkomst niet is gedaald.

In Nederland was de opkomst ongeveer 37 procent, aldus een Nederlandse prognose donderdag. De Britse opkomst lijkt zo rond de Nederlandse te liggen, in Duitsland ging een krappe 48 procent naar de stembus.

In Slowakije lijkt de opkomst het laagst te liggen, met 13 procent. Ook in Polen lag de opkomst met 22,7 procent erg laag. In België, waar stemmen verplicht is en bovendien gepaard ging met nationale verkiezingen, lag de opkomst op 90 procent.

Denemarken

Eurosceptici lijken het ook goed te gaan doen in Denemarken, waar de Deense Volkspartij 23,1 procent van de stemmen binnen lijken te halen volgens de laatste peilingen, aldus de Deense publieke omroep DR.

Dat zou neerkomen op drie van de dertien Deense zetels in het EP. De Deense Volkspartij wordt overigens tot dusver nog niet vaak genoemd als deelnemer van de samenwerking tussen Le Pen en Wilders.

De eurosceptische partij lijkt hiermee de regerende sociaaldemocraten voor te blijven, die op 20 procent lijken te eindigen. Ook dat percentage zou goed zijn voor drie zetels.

Oostenrijk

De rechtspopulistische, eurosceptische FPÖ heeft in Oostenrijk zondag meer dan 20 procent van de stemmen gekregen, voorspelt althans de publieke omroep ORF in zijn eerste prognose. Bij de vorige euroverkiezingen bleef de partij nog onder de 13 procent.

De FPÖ maakt net als de PVV van Geert Wilders deel uit van de Vrijheidsalliantie, een los samenwerkingsverband van eurosceptische rechts-populistische partijen. Ze hopen na de verkiezingen een fractie in het Europees parlement te vormen. 

Daarvoor hebben ze ten minste 25 zetels in het Europees Parlement nodig en moeten partijen uit zeven landen samenwerken. Oostenrijk heeft in totaal 18 afgevaardigden in het Europese parlement.

De grootste Oostenrijkse partij werd zondag de conservatieve ÖVP, met 27,1 procent. De Sociaal Democratische Partij werd tweede met 24 procent.

Griekenland

In Griekenland is de radicaal-linkse partij Syriza de winnaar geworden van de verkiezingen. Volgens een gezamenlijke peiling van een aantal onderzoeksbureaus heeft Syriza zondag 20 tot 30 procent van de stemmen gekregen.

Syriza is fel tegen de drastische bezuinigingen die de Europese Unie het land heeft opgelegd. De conservatieve Nieuwe Democratie van premier Antonis Samaras krijgt in de peilingen 23 tot 27 procent van de stemmen.

De socialistische partij Pasok, jarenlang de grootste groepering van het land, zou uitkomen op een score van 7 tot 9 procent. De extreem-rechtse Gouden Dageraad kan volgens de peiling rekenen op 8 tot 10 procent.

Roemenië

De regerende sociaaldemocratische PSD heeft zondag in Roemenië de verkiezingen voor het Europees Parlement gewonnen. Volgens de peilingen heeft de partij van premier Victor Ponta 41 tot 43 procent van de stemmen gekregen.

De Nationale Liberale Partij (PNL), die in de oppositie zit, heeft de steun van circa 14 procent van de kiezers. Roemenië heeft 32 van de 751 zetels in het Europees Parlement.

Malta

In Malta, dat ook zaterdag al naar de stembus ging, toog bijna driekwart van de stemgerechtigden naar een stemlokaal. In 2009 lag de opkomst in Malta zo'n vier procent hoger.

De winst op Malta lijkt te gaan naar de sociaaldemocraten. De sociaaldemocratische premier Joseph Muscat bedankte zondag op Twitter de kiezers die voor zijn Partit Laburista (PL) hebben gekozen.

Exitpolls lijken erop te wijzen dat de PL zo'n 53 procent van de stemmen heeft gekregen. De andere grote partij op Malta, de nationalistische Partit Nazzjonalista (PN), bleef in de exitpolls steken op 40 procent. 

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen

Verkiezingen Europees Parlement

CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold (R) tijdens de verkiezingsavond in Nieuwspoort waar de uitslagen van de Europese verkiezingen worden gevolgd. © ANP
Sophie in t Veld, derde van links, van D66 tijdens de verkiezingsavond in Nieuwspoort. © ANP
Een vrouw brengt haar stem uit voor de Europese verkiezingen samen met haar dochtertje bij een stembureau in Sofia (Bulgarije). © ANP
Dalia Grybauskaite, de presidente van Litouwen, brengt haar stem uit voor de Europese verkiezingen. © ANP
Een oudere Poolse man brengt zijn stem uit bij een stembureau in Warschau. © ANP
Een oudere vrouw brengt haar stem uit bij een stembureau in het Poolse Lodz. © ANP
Een meisje wacht met haar pop op haar moeder die haar stem uitbrengt bij een stembureau in Litouwen. © ANP
De Poolse premier Donald Tusk en zijn dochter brengen hun stem uit. © ANP
Een vrouw brengt haar stem uit samen met haar zoontjes in Nicosia, de hoofdstad van Cyprus. © ANP
De Belgische premier Elio Di Rupo levert zijn stem in. © AFP
De voormalige Poolse president Lech Walesa brengt zijn stem uit. © ANP
Een priester verlaat het stemhokje bij een stembureau in Griekenland. © ANP
Een medewerker inventariseert stembiljetten bij een stembureau in Athene. © ANP
In Griekenland is de radicaal-linkse partij Syriza de winnaar geworden van de verkiezingen. Volgens een gezamenlijke peiling van een aantal onderzoeksbureaus heeft Syriza zondag 20 tot 30 procent van de stemmen gekregen. © Hollandse Hoogte
Jean Marie le Pen, de oprichter van de Franse uiterst rechtse partij Front National, brengt zijn stem uit. © ANP
Achter de nederlaag bij de Franse regionale verkiezingen schuilt er ook een succes voor het Front National (FN) van Marine Le Pen. © ANP
De Duitse bondskanselier Angela Merkel stemt voor de Europese verkiezingen. © Hollandse Hoogte