De opkomst voor de verkiezingen voor het Europees Parlement lijkt een fractie hoger te liggen dan vijf jaar geleden. 

Uit voorlopige opkomstcijfers van onderzoeksbureau TNS Opinion blijkt dat in Frankrijk 15,7 procent van de kiesgerechtigden rond het middaguur naar de stembus was gegaan. In 2009 lag dat aantal nog op 14,8 procent.

In Duitsland wisten de verkiezingen ook meer stemmers te trekken. Mogelijk heeft dit te maken met andere verkiezingen die samenvallen met de Europese verkiezingen. 

De Süddeutsche Zeitung meldt dat vooral in het noorden en midden van Duitsland de opkomst hoger is. In Hamburg, waar tegelijkertijd lokale verkiezingen plaatshebben, had om 11.00 uur 21,4 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitgebracht. In 2009 was dat nog 13,5 procent.

In de deelstaat Sleeswijk-Holstein had om 11.00 uur 14,4 procent gestemd, terwijl dat vijf jaar geleden nog 9,2 procent was. In de deelstaat worden tegelijkertijd burgemeestersverkiezingen gehouden. In München, Würzburg en Augsburg zijn ook meer mensen naar de stembus gegaan. 

Het lijkt erop dat de verkiezingen in Polen niet echt leven; om 12.00 uur had nog maar 7,3 procent gestemd. Naar verluidt lag de opkomst in Slowakije, waar zaterdag werd gestemd, op dertien procent. Eerder jaren was dat nog respectievelijk 19,6 procent en 16,9 procent.

In Italië had om 12.00 uur 16,4 procent van de kiesgerechtigden gestemd.

Eerste prognose

De Duitse publieke omroep ARD heeft zondagavond op basis van een eerste prognose voorspeld dat het eurosceptische Alternatief voor Duitsland (AfD) 6,5 procent van de stemmen heeft gekregen en voor het eerst zijn intrek zal nemen in het Europees Parlement.

De christendemocratische CDU/CSU van bondskanselier Merkel kan volgens ARD rekenen op 36 procent. Dat is duidelijk minder dan de 41,5 procent bij de Bondsdagverkiezingen vorig jaar. Bij de Europese verkiezingen in 2009 kreeg de CDU/CSU nog 37,9 procent van de kiezers achter zich.

Coalitiepartner SPD kan rekenen op 28 procent. De sociaaldemocraten scoren beter dan bij de Bondsdagverkiezingen (25,7 procent) en de vorige Europese verkiezingen (20,8 procent).

De Groenen, die bij de Bondsdagverkiezingen nog werden voorbijgestreefd door Die Linke, worden weer de derde politieke kracht in Duitsland met een geschatte 11 procent. De linkse Die Linke krijgt zo'n 8 procent van de kiezers achter zich,

Malta

In Malta, dat ook zaterdag al naar de stembus ging, toog bijna driekwart van de stemgerechtigden naar een stemlokaal. In 2009 lag de opkomst in Malta zo'n vier procent hoger.

De winst op Malta lijkt te gaan naar de sociaaldemocraten. De sociaaldemocratische premier Joseph Muscat bedankte zondag op Twitter de kiezers die voor zijn Partit Laburista (PL) hebben gekozen.

Exitpolls lijken erop te wijzen dat de PL zo'n 53 procent van de stemmen heeft gekregen. De andere grote partij op Malta, de nationalistische Partit Nazzjonalista (PN), bleef in de exitpolls steken op veertig procent. 

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen