D66 en CDA lijken bij de verkiezingen voor het Europees Parlement beiden het hoogste aantal zetels te halen.

Reacties politieke partijen op de voorlopige uitslagen

Die conclusie kan getrokken worden na de definitieve exitpoll van Ipsos, die donderdag om 21.30 uur gepubliceerd is, een half uur na het sluiten van de stembussen.

Volgens Ipsos haalt D66 15,6 procent van de stemmen, het CDA 15,2 procent. Daarmee zouden de partijen beiden op vier zetels uitkomen. Het CDA verliest daarmee zijn vijfde zetel, D66 wint een vierde.

De VVD haalt volgens de prognose van Ipsos 12,3 procent, wat goed is voor drie zetels, gelijk aan het huidige zetelaantal. De PvdA komt volgens dezelfde exitpoll uit op 9,4 procent, en zou daarmee ook op drie zetels blijven. Vijf jaar geleden stemde 11,4 procent op VVD en ruim 12 procent op PvdA.

PVV

De PVV zakt volgens de voorlopige exitpoll van Ipsos naar 12,2 procent en zou op drie zetels uitkomen, een verlies van twee zetels. De partij van Wilders haalde vier zetels bij de vorige verkiezingen, maar na het in werking treden van het Verdrag van Lissabon in 2011 kwam hier een zetel bij. 

SP stijgt bijna met 3 procentpunt naar 10 procent, en behaalt daarbij een derde zetel. GroenLinks zakt naar 7,8 procent, en zou daarmee van drie naar twee zetels dalen. De gecombineerde lijst van SGP en Christenunie stijgt naar 7,8 procent, en blijft op twee zetels staan.

Nieuwkomers zouden de Partij voor de Dieren en 50Plus zijn. Zij behalen volgens de exitpoll allebei voor het eerst een zetel in het Europees Parlement.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Ipsos. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

De Hond

De prognose van Maurice de Hond lijkt het beeld van Ipsos te bevestigen, met kleine verschillen. Ook bij De Hond is D66 de grootste partij (15,1 procent), nipt gevolgd door CDA (14,8 procent).

Volgens De Hond zal de PVV als derde partij eindigen, met 13,0 procent van de stemmen. De VVD kon volgens De Hond rekenen op 11,9 procent, en zou daarmee de vierde partij zijn. De zetelaantallen zijn bij de prognose van De Hond gelijk aan die van Ipsos.

Wel is de zetel van 50Plus volgens De Hond onzeker, omdat die net op of onder de kiesdeler zou komen. Mocht 50Plus toch geen zetel winnen, dan zou het CDA er nog een zetel bij krijgen.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Opkomst

Voor de officiële uitslag moet nog gewacht worden tot zondag, aangezien de meeste lidstaten op die dag hun verkiezingen voor het Europees Parlement organiseren.

De opkomst is volgens de voorlopige tellingen met 37 procent ongeveer gelijk aan die in 2009. Toen kwam uiteindelijk 36,8 procent opdagen, in 2004 was dit nog 39,1 procent.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Ipsos. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Inschatting

Naast opiniepeiler Maurice de Hond probeerde onder andere ook GeenStijl donderdagavond al een inschatting te maken van de einduitslag door de resultaten bij de diverse stemkantoren op te nemen.

D66 wordt volgens tellingen van GeenStijl met vijf zetels de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Dat meldde het weblog op basis van 664.316 getelde stemmen in 1.278 stembureaus in heel Nederland.

GeenStijl voorspelt echter dat het CDA  blijven steken op "vier, mogelijk drie'' zetels en daarmee achterblijven op hun rivalen. Ze verwachten dat de PVV drie zetels haalt, maar sluiten niet uit dat de anti-EU-partij toch met vier zetels in het Europees Parlement komt.

Ruim 1.378 mensen trokken voor het project van het weblog naar stembureaus om eerder dan zondag de uitslag te kunnen melden. Deelnemers woonden in stembureaus in het hele land de telling van de stemmen bij, noteerden de uitslag en gaven die door aan GeenStijl. Een eerste analyse van die resultaten leidde tot een verschil van een zetel met de andere onderzoeken. De opkomst bedroeg 35 procent.

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) liet afgelopen week weten dat het toegestaan is om op het niveau van de stemlokalen alvast de uitslag te presenteren.

Europees Parlement

De verkiezingen bepalen de verdeling van de 26 Nederlandse zetels in het Europees Parlement van in totaal 751 zetels.

In 2009 had Nederland nog 25 zetels te verdelen. Na het in werking treden van het Verdrag van Lissabon in 2011 kwam hier een zetel voor de PVV bij. 

De partij van Geert Wilders was daardoor afgelopen periode samen met het CDA met vijf zetels namens Nederland de grootste partij. PvdA, VVD, D66 en GroenLinks hadden allemaal drie zetels, SP en CU/SGP allebei twee.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Dossier Europese verkiezingen

Partijen volgen prognose verkiezingen EU

Volgens Ipsos haalt D66 15,6 procent van de stemmen, het CDA 15,2 procent. Daarmee zouden D66 en het CDA op vier zetels uitkomen. Het CDA verliest daarmee zijn vijfde zetel, D66 wint een vierde. © Hollandse Hoogte
D66'ers juichen en vliegen elkaar in de armen bij het horen van de prognose. © Hollandse Hoogte
De PVV dreigt van de vijf zetels er twee kwijt te raken. Volgens Wilders heeft de lage opkomst zijn partij parten gespeeld. Hij hoopt uiteindelijk op vier zetels uit te komen. © Hollandse Hoogte
PVV-leider Geert Wilders reageert teleurgesteld op prognose: "Wij hebben gevochten als leeuwen." © Hollandse Hoogte
PVV'ers volgen de exitpoll in Den Haag. De partij zakt volgens de peiling van Ipsos naar 12,2 procent en zou op drie zetels uitkomen, een verlies van twee zetels vergeleken met de vorige verkiezingen. © ANP
D66-lijsttrekker Sophie in 't Veld zei in een reactie winst te zien voor een "heldere pro-Europese boodschap". © Hollandse Hoogte
"Het lijkt erop dat we met onze heldere pro-Europese boodschap meer steun hebben verkregen en dat de anti-boodschap steun heeft verloren. We wachten op de uitslag, maar ik heb een goed gevoel", aldus In 't Veld. © Hollandse Hoogte
In café Nelson in Den Haag is het zaaltje klaargemaakt voor de speech van PVV-leider Geert Wilders. © Hollandse Hoogte
D66 volgt de voorspellingen van de uitslag in Nijmegen. © Hollandse Hoogte
Voor de officiële uitslag moet nog gewacht worden tot zondag, aangezien de meeste lidstaten op die dag hun verkiezingen voor het Europees Parlement organiseren. © Hollandse Hoogte
Voor de officiële uitslag moet nog gewacht worden tot zondag, aangezien de meeste lidstaten op die dag hun verkiezingen voor het Europees Parlement organiseren. © NU.nl/Jeroen Mooijman