De website Geenstijl en opiniepeiler Maurice de Hond mogen donderdagavond een eigen verkiezingsuitslag publiceren. 

Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) woensdag in een brief aan de Europese Commissie.

"Ik ben van mening dat de oproep van de website Geenstijl en het onderzoeksbureau Peil.nl niet in strijd is met de voorschriften die van toepassing zijn op het bekendmaken van de officiële uitslag van de stemmingen", schrijft de minister.

Geenstijl en De Hond hebben hun achterban opgeroepen aanwezig te zijn bij het tellen van de stemmen in stemlokalen. Op basis van doorgegeven uitslagen proberen zij een zo betrouwbare prognose op te stellen van de stembusuitslag. De voorlopige uitslag wordt namelijk pas op zondagavond bekendgemaakt, als in alle EU-landen is gestemd.

De Europese Commissie had Plasterk om opheldering gevraagd over de initiatieven van Geenstijl en De Hond. Brussel wil wachten met het bekendmaken van de uitslag totdat in elke lidstaat is gestemd om zo mogelijke beïnvloeding van kiezers te voorkomen.

Kieswet

De bewindsman geeft Brussel echter nul op het rekest. De stemming en de tellingen in de ongeveer tienduizend stemlokalen zijn openbaar, schrijft hij. De Kieswet schrijft daarnaast voor dat de uitslag door de voorzitter van het stemlokaal aan de aanwezigen bekend wordt gemaakt.

"De Kieswet kent geen bepalingen die het noteren of filmen en verder verspreiden van wat de voorzitter bekendmaakt, verbieden", schrijft Plasterk. "Dergelijke verboden zouden ook strijdig zijn met de openbaarheid van de tellingen."

Brief

De bewindsman wijst er verder fijntjes op dat de Europese Commissie in 2010 al per brief is geïnformeerd over de manier waarop de uitslagen dit jaar bekend worden gemaakt. Daarin stond onder meer dat de stemmen in de openbaarheid worden geteld en dat het resultaat van de tellingen wordt voorgelezen.

De officiële uitslag van de Europese verkiezingen wordt op vrijdag 30 mei bekendgemaakt door de Kiesraad.

Alles dat u moet weten over de Europese verkiezingen | Wat valt er te kiezen?Doe de NU.nl-Stemhulp | Dossier Europese verkiezingen