VVD-leider Mark Rutte gelooft dat Europa de mogelijkheid heeft om zeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog een nieuwe fase van ongekende groei door te gaan.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

"Als je een Wirtschaftswunder kan laten zien, en dat kan in Europa, dan zal je zien dat mensen weer achter Europa gaan staan", aldus de VVD-premier.

Met de Duitse term 'Wirtschaftswunder' verwijst Rutte naar de spectaculaire economische groei in het naoorlogse West-Duitsland.

Volgens Rutte heeft Brussel zich de laatste jaren vooral geprofileerd als 'regelneef', in plaats van als 'banenmachine'. "Dit werelddeel moet weer trots kunnen varen op de oceanen. Dat we weer worden gezien als een supermoderne unie om trots op te zijn", aldus de premier.

Gedotterd

Volgens Rutte moet de Europese Unie op diverse plekken "gedotterd" worden, om te zorgen dat ondernemers makkelijker zaken kunnen doen binnen Europa. De VVD-leider denkt daarbij in het bijzonder aan de dienstenmarkt.

Volgens hem moeten beschermde beroepen in Europa worden vrijgegeven. "Waarom kunnen onze architecten nog niet werken in Italië of Frankrijk?", vraagt de premier zich af. Hij wil zijn collega's hierop dan ook aan gaan spreken.

Rutte wil verder dat de EU stopt met bemoeienissen met zaken waar de lidstaten zelf over gaan, zoals vrouwenquota in het bedrijfsleven. "Europa is zelfs bezig met een bosstrategie en regels voor websites. Daar heeft de EU niks aan toe te voegen", stelt hij.

"Binnen de EU-lidstaten hebben we 'nie wieder krieg' voor elkaar gekregen. Nu moeten we Europa klaar maken voor de volgende generatie."

Lees het volledige interview