GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft zondag uitgehaald naar D66. Die partij klampt zich volgens hem angstvallig vast aan de VVD, zoals volgens hem vooral in Amsterdam en Europa te zien is. 

Linkse partijen voelen zich in zijn ogen niet meer thuis bij D66.

Van Ojik sprak in de Beurs van Berlage in Amsterdam ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van de partij. In dat gebouw besloten destijds de PSP, PPR, CPN en de EVP samen verder te gaan als GroenLinks.

In Amsterdam hebben progressieve kiezers zich afgekeerd van de PvdA, constateerde Van Ojik. D66 mocht als winnaar formeren. ''Ze zijn nu 8 weken bezig en ze klampen zich zo angstvallig vast aan de VVD dat ze alle anderen van zich vervreemden.'' 

Drenkeling

Ook in Brussel houdt D66 zich volgens hem aan de VVD vast als een drenkeling aan een reddingsboei door vrijwel altijd hetzelfde te stemmen in de liberale fractie van het Europees Parlement. ''Als je zoveel stemmen wint, moet je toch echt zelf leren zwemmen.''

Van Ojik verhaalde over de turbulente onderhandelingen die toen leidden tot de nieuwe partij. ''Als GroenLinks destijds niet was opgericht, dan zouden we dat vandaag alsnog hebben moeten doen.'' Van Ojik vindt dat zijn partij daadwerkelijk een alternatief biedt voor de traditionele hoofdstromen van christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen. GroenLinks bereikt concrete resultaten ''al is het stapje voor stapje''. De partij heeft nu vier zetels in de Tweede Kamer en levert in ieder geval 45 wethouders na de recente gemeenteraadsverkiezingen van maart.