PvdA-leider Diederik Samsom blijft partijleider, ook als zijn partij bij de Europese verkiezingen volgende week een enorm verlies zou lijden.

Dat zei Samsom vrijdag bij RTL Z.

Samsom werd door RTL gevraagd naar berichtgeving in De Telegraaf, waarin sprake is van 'paniek in de PvdA' en waarin de positie van Samsom binnen zijn partij als 'wankel' wordt omschreven. 

"De zorgen zijn heel aardig, maar niet nodig", aldus Samsom. Volgens hem speculeert De Telegraaf vlak voor verkiezingen wel vaker over een crisis binnen de PvdA.

Hij en lijsttrekker Paul Tang zullen doorgaan met hun werk, wat de uitslag volgende week ook is, aldus Samsom.

Toonhoogte

Premier Mark Rutte zei tijdens zijn wekelijkse persconferentie zich geen zorgen te maken over het voortbestaan van het kabinet.

"De persoonlijke samenwerking is uiterst plezierig. We zijn het wel vaak oneens en lossen dat niet altijd onmiddelijk op maar na een uurtje praten zijn we er dan wel uit", aldus de premier.

De premier erkende dat deze gesprekken worden gevoerd met een "verschillende mate van toonhoogte". "Als het nodig is om iemand bij de schouders te pakken dan wordt dat geaccepteerd", aldus Rutte.

Hij wees er verder op dat de impact van de maatregelen die het kabinet neemt betekent dat bij de verkiezingen "geen enorme overwinning" verwacht mag worden voor VVD en PvdA.

Alles over de aanstaande Europese verkiezingen l Doe de NU.nl-Stemhulp