Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken vindt het een ''rare toestand'' dat mensen die een dubbele nationaliteit hebben van twee EU-landen bij de Europese verkiezingen twee keer kunnen stemmen.

Dat mag niet, maar het valt moeilijk te controleren. Hij gaat de kwestie opnieuw aankaarten in Brussel, omdat het alleen in Europees verband kan worden veranderd.

Dat zei Plasterk vrijdag na afloop van de ministerraad. Kiesgerechtigden met een dubbele nationaliteit krijgen van beide landen een stempas. Als ze twee keer hun stem uitbrengen, kunnen ze 4.000 euro boete krijgen of een maand gevangenisstraf, waarschuwde de minister.

Alleen al in Nederland hebben 157.000 volwassen Nederlanders ook een nationaliteit uit een ander EU-land, meldt het AD vrijdag op basis van eigen onderzoek. Om de controle te verbeteren moeten bestanden worden gekoppeld.

Bestanden kunnen nog niet gedeeld worden met alle landen, zei Plasterk. En misschien hebben ook niet alle landen hier zin in, voegde hij eraan toe. In meerdere EU-landen is wel sprake van vergelijkbare mogelijkheden. Door het niet uitwisselen van de gegevens weten ambassades niet of mensen al gestemd hebben.