
Meerderheid kent kandidaten Europese Commissie niet
De kandidaten voor het voorzitterschap van de Europese Commissie zijn bij een ruime meerderheid van de Europese kiezers niet bekend.
Dat blijkt uit onderzoek in elf landen dat Ipsos donderdag publiceert. Voor elk van de drie voornaamste kandidaten geldt dat zo'n zestig procent van de kiezers nog nooit van hen heeft gehoord.
Van de liberaal Guy Verhofstadt heeft 62 procent nog nooit gehoord. Bij de christendemocraat Jean-Claude Juncker is dat 61 procent en bij de sociaaldemocraat Martin Schulz 60 procent.
Front National-leider Marine le Pen, niet formeel als kandidaat naar voren geschoven door een Europese groepering, scoort beter: 53 procent weet wie zij is.
De kandidaten zijn door de Europese politieke stromingen genomineerd voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. De kandidaat van de stroming die de meeste stemmen krijgt, gaat de post bekleden, zo is het idee.
Het Europees Parlement wil burgers zo het idee geven dat er echt iets te kiezen valt. Regeringsleiders kunnen de benoeming van de winnaar wel blokkeren.
Bekendste
Uit het onderzoek van Ipsos blijkt verder dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel de bekendste politicus van Europa is. Van de ondervraagden weet 86 procent wie zij is, en 51 procent heeft een positief oordeel over haar.
Nummers twee en drie zijn de Britse premier David Cameron en de Franse president François Hollande. Premier Mark Rutte (VVD) is bekend bij 36 procent van de Europeanen.
Vorige week meldde Ipsos al dat uit het onderzoek blijkt dat de interesse voor de verkiezingen in Nederland het laagst is van heel Europa. Slechts vier procent van de Nederlandse kiezer is geïnteresseerd in de verkiezingen, die volgende week worden gehouden.
Nog eens zestien procent is enigszins geïnteresseerd. De verkiezingen leven het meest in Polen, waar 48 procent interesse heeft.
Opkomst
Wat het gebrek aan interesse zal betekenen voor de opkomst, durft Ipsos nog niet te zeggen. "Er spelen te veel factoren een rol om te bepalen of de opkomst bij de verkiezingen van volgende week hoger of lager uit zal vallen dan bij de vorige editie", zegt onderzoeker Jeroen Kester.
Tot nu toe is de opkomst bij verkiezingen voor het Europees Parlement elke keer lager. Vijf jaar geleden bracht 36,8 procent van de kiezers een stem uit.
De Nederlandse kiezer is verdeeld over de gevolgen van de uitslag voor de nationale politiek, blijkt verder: 31 procent verwacht een positief effect, 33 procent een negatief effect. Het onderzoek is vorige maand gehouden onder 8.883 mensen, van wie 832 in Nederland.
Eerder
- 14 mei 2014 om 07:04Neelie Kroes bevestigt geen derde termijn te willen
- 24 apr 2014 om 16:20Rutte wil prioriteit voor efficiëntere EU
- 07 mrt 2014 om 15:41Juncker kandidaat voorzitterschap Europese Commissie
- 05 mrt 2014 om 19:04CDA steunt Juncker voor Europese Commissie