PVV-leider Geert Wilders en de Franse politica Marine le Pen van Front National hebben een gezamenlijke lancering van hun rechtse, eurosceptische verkiezingscampagne vorige maand moeten afblazen.

Dat meldt Vrij Nederland op basis van een onderzoek waarbij met tientallen betrokkenen in binnen- en buitenland werd gesproken. Het tijdschrift maakte een reconstructie van het ontstaan van een eurosceptische, rechtsradicale alliantie. 

Aanleiding voor het afblazen van de campagne zouden de diverse rellen rond politici van het bondgenootschap zijn. Zo trad Andreas Mölzer van de Oostenrijkse bondgenoot FPÖ af na racistische uitspraken. Hij noemde de EU bijvoorbeeld een 'negerconglomeraat' en vergeleek het orgaan met het Derde Rijk. 

Volgens Vrij Nederland speelde ook de 'minder Marokkanen'-rel een belangrijke rol bij het besluit. "Wilders' uitspraken over minder Marokkanen in maart deed de nodige stof opwaaien. Niet dat de Europese partners het er zozeer mee oneens waren, maar de commotie was groot."

Fractie

Wilders en Le Pen willen met FPÖ, Vlaams Belang en het Italiaanse Lega Nord een eurosceptische franctie vormen in het Europees Parlement. De Zweden Demokraten en de Slowaakse Nationalistische Partij (SNS) sluiten zich daar mogelijk nog bij aan. 

Op 16 april moest in Straatsburg een gezamenlijke bijeenkomst van de eurosceptische partijvoorzitters worden gehouden, stelt voorzitter Gerolf Annemans van Vlaams Belang. De partijen zouden dan met een gezamenlijke verklaring komen om hun Europese campagne af te trappen.

Maar "het gedoe" rond politici gooide roet in het eten. "Door al die zaken hebben we toch maar besloten daarvan af te zien", aldus Annemans. "Je moet niet in de gracht terechtkomen."

Alles over de Europese verkiezingen