De VVD geeft de vrije markt alle ruimte en laat daarmee zien geen lessen te hebben getrokken uit de crisis.

Dat zegt PvdA-lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Paul Tang in een interview met NU.nl. "Als we de vrije markt niet afgrenzen leidt dat tot ongelukken", stelt hij.

VVD-lijsttrekker Hans van Baalen haalde maandag fel uit naar de coalitiepartner. Volgens hem brengt de PvdA de euro in gevaar door de begrotingsregels los te willen laten.

De PvdA wil namelijk dat lidstaten naast begrotingsdiscipline ook werk maken van het bestrijden van de werkloosheid. Tang wil daarom een werkloosheidsnorm van maximaal 5 procent.

"Van Baalen maakt een karikatuur van ons plan. Hij verbloemt dat hij zelf met de handen over elkaar zit", aldus de PvdA'er.

"We willen de begrotingsnorm niet loslaten zodat de rekening wordt doorgeschoven naar onze kinderen, maar we willen ook niet dat de rekening eenzijdig komt te liggen bij werklozen."

Tang stelt dat Van Baalen de markt verkiest boven mensen. "Hij houdt bankiers de hand boven het hoofd en laat werklozen verdrinken, terwijl wij een reddingsboei willen toewerpen. De VVD denkt dat de markt alles kan oplossen, maar legt juist een bom onder de verzorgingsstaat."

Tang wil dat de EU investeert in de bestrijding van jeugdwerkloosheid en publieke en private investeringen mogelijk maakt. "Economische groei kan nu eenmaal niet zonder investeren."

Lees hier het hele interview met Paul Tang

Bekijk uw politieke voorkeur via onze stemhulp