Premier Mark Rutte vindt het ''onverstandig'' dat de PVV in Europa samenwerking zoekt met partijen als het Franse Front National en het Oostenrijkse FPÖ. 

Volgens Rutte houden deze partijen er opvattingen op na die niet in het belang zijn van homo's, de positie van de Joodse staat en andere groepen waarvoor de PVV zegt op te komen.

Rutte ''twijfelt er niet aan dat PVV-leider Geert Wilders een echte democraat is'', zei hij vrijdag na de ministerraad. Daarom verbaast hem de keuze voor deze partijen.

Rutte wilde niet zeggen of hij die als ''extreem rechts'' bestempelt. ''Het plakken van etiketten laat ik over aan politicologen.''

Anit-Europese opstelling

De PVV wil in Europa zaken doen met partijen als FN en FPÖ omdat die haar anti-Europese opstelling delen. Het FN kwam in het verleden in opspraak door antisemitische opmerkingen van haar oprichter Jean-Marie Le Pen.

Tegenwoordig zwaait diens dochter Marine de scepter in de partij. Volgens Wilders koestert zij geen antisemitische ideeën. Wilders zei eerder deze week nog "zeer pro-Israël en fel tegen het antisemitisme'' te zijn.

In reactie op de uitspraken van Rutte liet Wilders weten: "Ik geloof ook dat Rutte een echte democraat is, maar helaas wel eentje die van kiezersbedrog zijn achternaam heeft gemaakt en het verkiezingsprogramma van de PvdA uitvoert met belastingverhogingen, generaal pardon, en meer EU. Niemand in Nederland gelooft hem nog, niemand vertrouwt hem nog. Laat de goede man dus eerst eens heel goed in de spiegel kijken voor hij anderen de maat neemt.''

Bekijk de verklaring van premier Rutte: