De oproep van PVV-leider Geert Wilders om 'meer of minder-Marokkanen?' heeft de partij ondanks het opstappen van diverse PVV'ers toch sterker gemaakt.

Dat stelt Marcel de Graaff, PVV-lijsttrekker voor de verkiezingen voor het Europees Parlement, in een interview met NU.nl.

Veel politiek actieve PVV'ers vonden de vraag aan zijn toehoorders op de uitslagenavond bij de gemeenteraadsverkiezingen te ver gaan. De aanhang scandeerde massaal 'minder! minder!'.

Onder anderen Kamerleden Joram van Klaveren en Roland van Vliet splitsten zich af en ook Laurence Stassen, PVV-leider in het Europees Parlement, keerde Wilders de rug toe. Daarnaast verlieten meerdere Statenleden de PVV.

Volgens De Graaff is het juist goed dat er een filtering heeft plaatsgevonden binnen de PVV.

"Op het moment dat je in de frontlinie staat heb je een rechte rug nodig en dan moet je strijdbaar zijn", aldus De Graaff. "Wie het niet aandurft, en voor wie het te heet wordt in de keuken, die kan maar beter weggaan."

Gelijkwaardig

Overigens zegt De Graaff in hetzelfde interview dat mensen in Nederland 'gelijkwaardig' zijn. 

"Wij in West Europa hebben een cultuur gevormd waarbij mensenrechten hoog in het vaandel staan. Man en vrouw zijn gelijkwaardig en wat voor overtuiging je ook hebt, wat voor geaardheid je ook hebt, mensen zijn in Nederland gelijkwaardig", aldus De Graaff.

"Dan moet je dus geen mensen binnenhalen uit culturen waarbij je wordt vermoord als je homo bent, je wordt gekruisigd als je christen bent of onderdrukt wordt als je een vrouw bent. Dat is ten opzichte van onze cultuur minderwaardig."

In het Europees Parlement wil De Graaff een fractie gaan vormen met andere anti-EU-partijen. 

Hij pleit er voor om uit de EU te treden. Dit zou volgens hem de Nederlandse economie op den duur met 10 procent laten groeien, met name doordat er dan makkelijker handel gedreven zou kunnen worden met landen buiten de EU.

Lees hier het hele interview

Alles over de aanstaande Europese verkiezingen