Nationale parlementen moeten meer macht krijgen in de Europese Unie. Daarom moet er een 'rode kaart' komen waarmee landen ervoor kunnen zorgen dat de Europese Commissie een voorstel intrekt.

Daarvoor pleit Hans van Baalen zaterdag in De Telegraaf. Hij is de lijsttrekker voor de VVD bij de Europese parlementsverkiezingen.

''Als de meerderheid van de 28 nationale parlementen zegt dat ze een voorstel niet wil hebben, dan zou de Commissie zo'n voorstel moeten intrekken'', zegt Van Baalen. ''Daarvoor is geen verdragswijziging nodig.''

Parlementen kunnen nu wel al een 'gele kaart' trekken, maar de verantwoordelijk eurocommissaris kan die negeren. Als voorbeeld verwijst Van Baalen naar het voorstel om een Europees Openbaar Ministerie op te richten. Het Nederlandse parlement had hiervoor een gele kaart afgegeven.

''Maar wat zegt de verantwoordelijk eurocommissaris vervolgens? 'Ik ga toch gewoon door.' Daarom moet er een 'rode kaart' komen'', aldus Van Baalen.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) twittert naar aanleiding van de uitspraken van Van Baalen dat de VVD in april in de Tweede Kamer nog tegen een rode kaart stemde. Omtzigt diende een motie in voor de invoering daarvan.