BRUSSEL - Bij regionale verkiezingen in België heeft het extreemrechtse Vlaams Belang voor het eerst in decennia een zware nederlaag geleden.

De partij van Filip Dewinter haalde 15,3 procent van de stemmen, een verlies van bijna 9 procent vergeleken bij de regioverkiezingen van 2004, zo bleek na telling van alle stemmen.

Het christendemocratische CD&V wordt in Vlaanderen veruit de grootste partij met 22,9 procent van de stemmen.

Ook twee kleinere rechtse partijen, de Vlaamse nationalistische N-VA en de populistische Lijst Dedecker (LDD), boeken forse winst.

Ze halen respectievelijk 13,1 en 7,6 procent van de stemmen. De liberale Open VLD en in mindere mate de socialische sp.a moeten inleveren. Zij komen uit op 15 en 15,3 procent.

Grootste partij

In Wallonië verliest de door schandalen in opspraak geraakte socialistische PS, maar ze blijft wel de grootste partij met 32,9 procent van de stemmen. De liberale MR en de christendemocratische CDH, die 23,4 en 16,1 procent halen, verliezen licht.

Het groene Ecolo is aan Franstalige kant de grote winnaar: het stijgt van 8,5 naar 18,5 procent van de stemmen. Vlaams Belang-voorman Dewinter wijt het slechte resultaat van zijn partij aan "de versnippering op rechts".

Vlaams Belang

Zowel de N-VA, die streeft naar meer onafhankelijkheid voor Vlaanderen, als de LDD lijkt geprofiteerd te hebben van de achteruitgang van het Vlaams Belang, voorheen Vlaams Blok geheten.

De CD&V haalde zondag een bijna evengoed resultaat als vijf jaar terug, toen ze nog samen met de N-VA één lijst vormde. Het staat zo goed als vast dat huidig Vlaams minister-president Kris Peeters ook de nieuwe Vlaamse regering gaat leiden.

Somers

Open VLD-voorzitter Bart Somers kondigde zondag aan zijn functie neer te leggen als gevolg van de verkiezingsnederlaag. Zijn partij kiest nu mogelijk voor de oppositie.

Bij de sp.a, die de afgelopen vijf jaar samen met CD&V en Open VLD in de Vlaamse regering zat, heerste enige opluchting. De Vlaamse socialisten raken een deel van hun aanhang kwijt, maar minder dan de peilingen hadden voorspeld.

Mocht de Open VLD niet meer beschikbaar zijn voor de Vlaamse regering, dan komt de NV-A in aanmerking als coalitiepartner. Deze partij dringt aan op een ingrijpende staatshervorming, waardoor de Vlaamse regioregering aanzienlijk meer macht zou krijgen. In Franstalige België ligt dat uiterst gevoelig.

Gevolgen

Welke gevolgen de verkiezingsuitslag in Wallonië heeft, is nog onduidelijk. De Waalse deelregering werd sinds 2004 gevormd door PS, MR en CDH. Deze drie partijen maken, samen met CD&V en Open VLD, ook deel uit van de federale regering van premier Herman Van Rompuy.

PS en MR leven al weken op voet van oorlog. In de verkiezingscampagne hebben ze allebei gezegd niet met elkaar verder te willen, regionaal noch federaal.

Opkomstplicht

Ruim 7,5 miljoen Belgische stemgerechtigden hebben zondag naast een Vlaams en een Waals ook een nieuw Brussels en Duitstalig regioparlement gekozen. In België geldt een opkomstplicht, al worden wegblijvers in de praktijk niet meer beboet.