BRUSSEL - Inwoners van de meeste EU-landen gaan zondag naar de stembus om een nieuw Europees Parlement te kiezen.

Nederlanders en Britten deden dat donderdag al als voorlopers in de Europese Unie. Sindsdien volgden kiezers in Ierland, Letland, Cyprus, Malta en Slowakije en Tsjechië, maar zij hebben de uitslag nog niet bekendgemaakt.

Totaal kunnen ruim 375 miljoen Europeanen hun stem uitbrengen voor het nieuwe Europees Parlement.

Het Europarlement meldt zondagavond rond kwart voor elf een prognose van de nieuwe zetelverdeling. Naar verwachting blijven de christendemocraten de grootste fractie, gevolgd door de socialisten.

België

Opmerkelijk is dat België vrijwel zeker een Nederlander kiest in het Europarlement. Dat is Derk Jan Eppink, die voorheen voor EU-commissaris Frits Bolkestein werkte en columnist was voor weekblad Elsevier. Eppink komt uit voor Lijst Dedecker, een nieuwe rechtslibale partij.

Bij de verkiezing verdwijnt tegelijk een Nederlander die uitkwam voor het Duitse FDP. Willem Schuth was in 2004 gekozen maar niet herkiesbaar.

Bij de EU-verkiezing zal veel aandacht uitgaan naar de opkomst. Die is tot dusver steeds gedaald. In 2004 kwam 45,5 procent van de stemgerechtigden naar de stembus. In Nederland was de opkomst donderdag 36,5 procent: lager dan bij de vorige verkiezingen, maar nog niet zo laag als in 1999 (30 procent).