DEN HAAG - Nederland zou voortaan bij Europese verkiezingen als laatste EU-land naar de stembus kunnen gaan.

Volgens minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken kan ons land daarmee tegemoet komen aan mogelijke bezwaren van de Europese Commissie tegen de huidige gang van zaken.

De commissie vindt dat alle uitslagen op dezelfde dag moeten worden gemeld. Nederlandse en Britse kiezers gingen donderdag als eerste van alle 27 EU-landen naar de stembus.

Voorlopige uitslagen

Alleen in ons land kwamen de voorlopige uitslagen naar buiten. De meeste landen houden hun verkiezingen op zondag.

Kiezers daar zouden kunnen worden beïnvloed als uitslagen in andere landen al openbaar zijn.

Ter Horst zei vrijdag na afloop van de ministerraad echter dat het ''onbestaanbaar'' zou zijn als op een verkiezingsdag niets over de voorlopige uitkomsten met de kiezer wordt gecommuniceerd.

Om daaraan vast te houden, zou het een idee zijn als Nederland als laatste stemt.

Overtreding

De Europese Commissie heeft Nederland gevraagd uit te leggen waarom de voorlopige verkiezingsuitslagen donderdagavond al bekend zijn gemaakt en bekijkt of ons land daarmee EU-regels heeft overtreden. Ter Horst zei over de kwestie in gesprek te zijn met de commissie.

Zij en premier Jan Peter Balkenende benadrukten dat de officiële uitslag van de verkiezingen donderdag volgt.

De minister-president zei dat hij nog geen officieel verzoek uit Brussel heeft gehad om zich te verantwoorden. Hij wil er daarom niet op vooruitlopen, maar eerst kijken wat de commissie precies wil weten.