DEN HAAG - De PvdA zal in de toekomst niet een anti-Europees verhaal gaan uitdragen. Als dat, zoals donderdag, een nederlaag bij verkiezingen betekent, dan hoort dat er blijkbaar bij.

Dat maakte PvdA-vicepremier Wouter Bos vrijdag duidelijk na afloop van de ministerraad. Bos zei dat hij als politiek leider van de PvdA medeverantwoordelijk is voor het grote verlies van zijn partij.

''Ik was een van diegenen die niet in staat bleken het beter te doen'', zei hij over de PvdA-verkiezingscampagne. Aan opstappen heeft Bos niet gedacht. ''Ben je gek zeg.''

Verlies

Bij de Europese verkiezingen verloor de PvdA donderdag vier van de zeven zetels. Bos wees erop dat zijn partij de vorige keer heel goed scoorde, dus dat het daarom te verwachten was dat de score nu lager zou uitpakken.

Voor hem is bovendien nog niet duidelijk welke boodschap de kiezer met deze uitslag heeft willen afgeven. PVV en D66 scoorden donderdag het best.

Signaal

Voor Bos is het de vraag of hier een signaal wordt gegeven over bijvoorbeeld het Europese beleid van het kabinet, de omgang met de islam of de aanpak van de economische crisis.

Bos ziet geen enkele reden voor persoonlijke consequenties. Hij merkte op dat na de grote winst van de PVV iedereen er in het kabinet nu wel van doordrongen is dat het ''geen makkie'' wordt bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2011.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen