BOEKAREST/SOFIA - In Roemenië is kort voor de Europese verkiezingen ophef ontstaan over het kopen van stemmen door een regeringspartij.

Ondertussen heeft de Europese Unie buurland Bulgarije gemaand soortgelijke praktijken te bestrijden.

In Roemenië heeft het weekblad Academia Catavencu de fraude aan het licht gebracht.

Filmpje

Op de website van het blad is een filmpje te zien waarin met een verborgen camera is opgenomen dat een stemmenwerver van de sociaaldemocratische PSD studenten 50 lei (12 euro) aanbiedt als ze op de partij stemmen.

Om te bewijzen dat ze op de PSD stemmen moeten ze zondag in het stemlokaal met hun mobiele telefoon een foto maken van het stembiljet.

De PSD heeft de beschuldigingen tegengesproken en dreigt het weekblad aan te klagen. Volgens de Roemeense burgerrechtenbeweging Pro Democratia is het kopen van stemmen echter gebruikelijk in Roemenië.

Bulgarije

Ook in Bulgarije waren dergelijke praktijken bij vorige verkiezingen schering en inslag. De Europese Commissie heeft haar zorg uitgesproken over de situatie.

De commissie wil daarom ''uiterst aandachtig observeren'' of het niet opnieuw tot stemmenzwendel komt.

Volgens berichten hebben de partijen in Bulgarije in totaal circa 6 miljoen euro zwart geld om kiezers om te kopen voor de Europese verkiezingen.

Roemenie en Bulgarije werden begin 2007 lid van de Europese Unie. Beide landen zijn door de Europese Commissie herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze corruptie en fraude harder moeten aanpakken.

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen