BRUSSEL - Nederland moet de Europese Commissie uitleggen waarom de voorlopige verkiezingsuitslagen donderdagavond al bekend zijn gemaakt.

De commissie gaat na of ons land daarmee EU-regels heeft overtreden. In dat geval zou Nederland een boete opgelegd krijgen.

''We willen weten wie welke informatie, op welk moment en aan wie heeft gepubliceerd'', zei een woordvoerder van de commissie vrijdag.

Volgens de commissie mogen de officiële uitslagen pas zondagavond worden bekendgemaakt, als alle stembureaus in de EU-landen gesloten zijn.

Zondag

Nederlandse en Britse kiezers gingen donderdag als eerst van alle 27 EU-landen naar de stembus. De meest landen houden hun verkiezingen op zondag.

De Europese Commissie vindt dat alle uitslagen op die dag tegelijkertijd gemeld moeten worden. De EU zegt dat de lidstaten hierover meerdere keren zijn gewaarschuwd.

Definitieve uitslag

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderstreept nog eens dat slechts een voorlopige uitslag bekend is gemaakt en dat de definitieve pas volgende week donderdag wordt gepubliceerd door de Kiesraad. '

'We zijn in gesprek met de Europese Commissie, maar wij vinden dat dit heel goed kan. In het verleden hebben we dat ook zo gedaan, en dat heeft toen nooit consequenties gehad.''

Ga naar de NU.nl-special over de Europese verkiezingen